Doordat jongens in hun ontwikkeling wat achterlopen op meisjes, wilde het ministerie van Onderwijs scholen verplichten om aparte klassen in te richten. Maar de maatregel voor aparte jongensklassen wordt toch niet doorgevoerd.

Het ministerie van Onderwijs heeft eerst onderzoek laten doen naar de maatregel. Hieruit blijkt dat de achterstand van jongens hier niet mee wordt opgelost. Eerder was er al veel kritiek op het plan. De Algemene Onderwijsbond vond de maatregel redelijk radicaal. Het zou om sociale redenen niet wenselijk zijn om jongens en meisjes uit elkaar te halen. Ook het Landelijke Aktie Komitee Scholieren zag er niets in het plan. Zij waren van mening dat gescheiden klassen niet motiverend zou werken op leerlingen.

Jongens presteren doorgaans minder goed op school dan meisjes. Dit komt doordat hun hersenontwikkeling in de puberteit 2 jaar achterloopt. Het gevolg hiervan is dat jongens vaker blijven zitten, minder vaak een diploma halen en niet doorstuderen op het hoger onderwijs.