Duizenden mensen die afgestudeerd zijn, starten hun carrière met een baan onder hun niveau. Dit geldt voor 1 op de 5 afgestudeerde hbo’ers en 1 op de 3 academici.

Uit een studie van Elsevier en SEO Economisch Onderzoek bleek dat jaarlijks zo’n 22.000 afgestudeerden een baan onder hun niveau krijgen. Van de academici zijn het vooral de mensen die een alfastudie zoals communicatie of Romeinse taal hebben gevolgd. Onder de hbo’ers werken voornamelijk afgestudeerden van de studies culturele en maatschappelijke vorming, social work en creatieve therapie onder hun niveau.

Afgestudeerden kampen niet alleen met het probleem dat zij niet aan een geschikte baan kunnen komen. De arbeidsvoorwaarden voor mensen die aan het begin van hun carrière staan, zijn ook nog eens verslechterd. Starters verdienen steeds minder geld en de kans op een vast contract is heel klein.