In de collegezalen van Canadese universiteiten in Quebec is geen student te bekennen, maar de straten van de Quebec stromen echter vol met studerende jongeren. De studenten zijn namelijk aan het protesteren tegen de geplande verhoging van het collegegeld.

De overheid wil het collegegeld over 7 jaar verhogen met 83 procent. De studenten in Quebec betalen, ten opzichte van de rest van Canada, het minste geld voor hun studie. Het collegegeld wordt van 2.890 dollar, 2.233 euro, verhoogd naar 4.700 dollar, 3.633 euro. Studenten zijn bang voor privatisering van het onderwijs en willen studieschulden voorkomen.


De studenten protesteren hiertegen in grote getallen. Afgelopen vrijdag heeft de overheid een noodverordening afgekondigd. Samenscholing is verboden en de demonstraties moeten van te voren worden ingediend bij de autoriteiten. Veel demonstrerende jongeren trekken er zich niets van aan en protesteren gewoon verder. Er zijn dan ook al honderden jongeren opgepakt tijdens de demonstraties. “Ondanks de arrestaties gingen gewoon 300.000 mensen de straat op om te demonstreren. Het is net als Hydra van Lerna uit de Griekse mythologie: je hakt één kop af en direct groeien er twee terug,” vertelt een student die aangesloten is bij de radicale studentenorganisatie Classe.

Geweld

De demonstraties gaan er gewelddadig aan toe. Er wordt met traangas gespoten en de studenten worden met rubberkogels beschoten. Er zijn ook al meerdere gewonden gevallen. Een student liep een schedelbreuk op en een ander verloor een oog. De Amnesty International Canada wil dat de overdreven agressieve maatregelen ingeperkt worden.

[pro-player]https://www.youtube.com/watch?v=v7eS4xxD0ag[/pro-player]