Er wordt verwacht dat 1 op de 5 leerlingen zakt voor het examen. Dit jaar zijn de eisen strenger geworden, waardoor de examenlat flink omhoog is gegaan.

Na vandaag zitten de examens voor 206.870 scholieren er op. Naar verwachting zullen een hoop leerlingen herexamens moeten afleggen of een schooljaar over moeten doen. Critici voorspellen namelijk dat veel scholieren zullen zakken voor hun examens. Ook Peter Reenalda, bestuursvoorzitter van de Scholen Combinatie Zoetermeer, ziet de examenuitslagen somber in. “Wij houden ons hart vast en dan overdrijf ik niet,” vertelt Reenalda aan NRC Next.

Voorheen zakte ongeveer 1 op de 9 scholieren. Door de strengere exameneisen, zal dit jaar waarschijnlijk 1 op de 5 leerlingen zakken. Het gecombineerde cijfer, van het schoolexamen en het eindexamen, moet gemiddeld namelijk minimaal een 6 zijn.