Het CNV onderwijs wil dat leerlingen niet meer kunnen blijven zitten. Nooit meer een schooljaar overdoen, klinkt luxer dan dat het is. Want in de plaats van een extra jaar les, moeten scholieren in de toekomst misschien bijles nemen op of zomerschool.

Jaarlijks blijft ongeveer 5 procent van de scholieren zitten. Leerlingen moeten voor een paar vakken het hele jaar overdoen, terwijl zij een groot deel van de stof wel beheersen. “Als je niet goed bent in 1 of 2 vakken, is het beter om daarin bijgeschoold te worden in plaats van alle vakken opnieuw te moeten doen”, vertelt een woordvoerder van de CNV onderwijs. Daarom wil de CNV meer bijles en zomerschool gaan invoeren.

Voor sommige leerlingen blijft het overigens wel mogelijk om te blijven zitten. “Voor bepaalde scholieren is dat gewoon beter. Zij kunnen misschien meerdere vakken niet bijbenen. Dan moet er gekeken worden wat beter is: onderwijs op een lager niveau of het jaar nog een keer. Maar het moet in overleg met de school, ouders en leerlingen gebeuren,” aldus Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs.