Een winkel die zich richt op ecologisch en fairtrade kleding is niet een nieuw idee, maar een shop die ook daadwerkelijk het verhaal vertelt achter elk kledingstuk is dat wel. Lonneke Verbunt van BrandMission heeft hiermee een uniek concept in handen.

Ik las pasgeleden over BrandMission in Haarlem en werd enorm nieuwsgierig naar deze winkel en daarom vond ik het de hoogste tijd om er zelf eens een keertje langs te gaan. Ondanks dat ik gelijk erg enthousiast was over het concept, werd ik nog niet erg vrolijk bij de gedachte aan ecologische kleding. Het had in mijn ogen een beetje een suffig prijzig imago, maar tijdens mijn bezoek bleek al snel dat ik wat bevooroordeeld was. De kleding die in de winkel hangt is helemaal volgens de laatste trends en was niet zo duur als ik verwacht had.

Shop in shop

BrandMission is een soort shop in shop idee.  Er worden kleding, tassen en sieraden verkocht en elk merk heeft er zijn eigen deel met kleding. Voorbeelden van enkele labels die in de winkel hangen zijn Miss Green en Royal Bamboo. De prijzen van de merken variëren van 70 euro voor een spijkerbroek tot jassen van in de 300 euro. Wat ze wel met elkaar gemeen hebben is dat ze fairtrade of ecologisch zijn, dat ze allemaal hun verhaal met je delen en dat alle labels zijn voorzien van keurmerken die bewijzen dat het echt om kleding gaat die op een goede manier gemaakt is. Voorbeelden van deze keurmerken zijn Made-By en Max Havelaar.

Het verhaal erachter

Het spreekt me erg aan dat wanneer je iets koopt, je het verhaal erachter ook te horen krijgt. Je weet zo meer over je kledingstuk dan dat het van die winkel is en hoeveel het koste. Door het concept van BrandMission kom je erachter welke weg je items doorlopen hebben en waar en hoe ze gemaakt zijn.


Ik ben erg enthousiast geworden over ecologische en fairtrade kleding, terwijl ik er eerder niet heel veel interesse in had. Hoewel het eigenlijk wel belangrijk is dat kleding onder arbeidsvriendelijke omstandigheden en van milieuvriendelijke producten gemaakt wordt. Bij BrandMission worden merken verkocht die duurzaamheid met Fashion combineren. Materialen die je in deze winkel veel tegenkomt zijn bijvoorbeeld bamboe, wilde zijde en geen bewerkte stoffen, maar natuurlijke. Ik denk wel dat ik er in de toekomst meer op let dat kleding op een eerlijke manier gemaakt wordt.