Je kent het vast wel van de film. Twee vrijgezellen vrienden die naast uitgaan, vakanties, liefdesverdriet en moeilijke tijden ook het bed met elkaar delen. Friends with benefits is tegenwoordig een bekend fenomeen, maar wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen?

Vriendschap wordt door veel mensen gezien als een van de belangrijkste relaties. Het is familie die je zelf uitkiest. Veel vrienden hebben daarom ook een sterke band met elkaar. Als dit het geval is bij een jongen en meisje, kan het soms op meer uitlopen. Als jullie allebei vrijgezel zijn, is het erg gemakkelijk om het bed met elkaar te delen.

Vriendschap jongens en meiden

Dat veel vrienden ook het bed delen met elkaar is niet zo heel gek. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er altijd een bepaalde seksuele spanning hangt tussen twee geslachten die bevriend met elkaar zijn.

De spanning komt, niet heel verrassend, vooral bij het mannelijke geslacht voor. “We kunnen stellen dat er altijd een zekere mate van aantrekking aanwezig is tussen mannen en vrouwen. In de meeste gevallen is het de man die zich aangetrokken voelt tot zijn vriendin”, zegt professor Bleske-Rechek. Volgens hem hebben de betrokken personen altijd meer gevoelens voor elkaar dan dat zij zelf toegeven. Een gewone vriendschap tussen twee geslachten is volgens het onderzoek dan ook onmogelijk.

Voordelen

Veel seksuologen zijn van mening dat gemakkelijke seks de belangrijkste reden is waarom vrienden met elkaar het bed induiken. Friends with benefits kun je zien als een relatie zonder verplichtingen. Wel de lusten, niet de lasten. Dit is ook voor veel meiden een voordeel om met hun beste vriend de lakens te delen. Tevens hoef je niet op zoek te gaan naar een andere jongen. Jouw beste vriend is misschien best leuk, lief en knap. Daarnaast ken je hem goed en vertouw je hem volledig. Waarom zou je dan op zoek gaan naar een onbekende scharrel?

Nadelen

Toch zitten er ook veel nadelen aan deze vorm van vriendschap. De kans is heel groot dat er gevoelens ontstaan bij iemand. De een wil meer, terwijl de ander alleen vriendschap en seks wil. Als dit het geval is, komt jullie vriendschap onder vuur te liggen. Degene die verliefd is, zal meer willen en geen genoegen nemen met vriendschap. Degene zonder gevoelens neemt hoogstwaarschijnlijk afstand omdat het een ongemakkelijke situatie is. Kortom, friends with benefits zetten hun vriendschap dus op het spel en dreigen elkaar na een tijdje kwijt te raken.