Er is een boek wat ik minstens een keer per jaar lees. De Omnibus van Joop ter Heul. Het is een erg oud meisjesboek. Ik ontdekte het toen ik een jaar of 12 was bij mijn opa en oma in de kast. Mijn liefde voor het boek was zo overduidelijk dat ik het mocht hebben.

Mijn favoriete boek is Joop ter Heul van Cissy van Marxveldt. Het is een oud en ouderwets verhaal wat zich in de jaren twintig afspeelt. Josephine, afgekort Joop vertelt in een soort dagboekvorm over haar leven op het HBS, de oude havo, op een meisjesschool en later over de liefde en haar huwelijk. De eerste 2 delen zijn mijn grote favoriet. Wanneer ze getrouwd is wordt het voor mij minder leuk. Ik ga daarom alleen dieper in op de leukste stukken.

De HBS-jaren van Joop ter Heul In de HBS-jaren van Joop ter Heul merk je dat Josephine een druk meisje is en op school veel kattenkwaad uithaalt met haar vriendinnen. Zo krijgt ze ook vaak strafwerk en of dat nog niet genoeg is geeft haar vader haar dan ook nog huisarrest als straf. Haar moeder is huisvrouw en ze heeft een oudere broer en zus Cees en Julie. Ook merk je dat ze veel ruzie maakt met haar oudere zus. Een doodnormaal gezin dus.

Joop ter Heuls problemen

In Joop ter Heuls problemen, het tweede deel van het boek, gaat het er helemaal over dat Joop verliefd wordt. Alleen zelf zegt ze altijd dat ze absoluut nog niet aan de man wil.  Als lezer heb je al vanaf haar eerste ontmoeting met Leo, een vriend van Cees, in de gaten dat ze hem leuk vindt. Terwijl het nog heel lang duurt voordat ze het aan zichzelf durft toe te geven.

Ben je nieuwsgierig geworden na de korte uitleg van mijn favoriete boek? Gelukkig is er nog steeds heel makkelijk aan te komen. Hier ben ik achtergekomen toen ik het eerste boek letterlijk stuk had gelezen en van mijn moeder voor mijn 20e verjaardag het boek in de nieuwste druk kreeg.