De eindexamens van 2012 staan voor de deur! Heb jij ook last van examenvrees en schiet je al in de stress als je aan de examens denkt? Logisch, het is ook heel spannend! Daarom heb ik voor jou wat tips tegen stress op een rijtje gezet.

Ontspanning

Natuurlijk moet je veel leren, hard blokken en dagenlang de stof in je hoofd stampen. Maar hier raak je natuurlijk erg gestrest van. De beste redemie tegen examenstress is ontspanning. Rust daarom genoeg uit en doe leuke dingen met je vriendinnen. Zet de examens soms even uit je hoofd en doe iets leuks waardoor jij alle stress kwijtraakt. Ga lekker dus lekker stappen, tv kijken of winkelen om je gedachten even op nul te zetten.

Antistress middelen

In de drogisterij en apotheek kun je veel homeopathische middelen tegen stress kopen. Deze medicijnen, die niet schadelijk zijn voor de gezondheid, helpen je concentreren en verminderen de spanning.

Yoga

Sporten is altijd goed bij stress. Door sporten raak je de examenstress kwijt, zit je lekkerder in je vel en gaat het concentratievermogen weer omhoog. Wat het beste werkt tegen nervositeit is yoga. Let op je ademhaling, doe een paar simpele oefeningen en neem alle tijd. Je lichaam en geest zullen zich ultiem ontspannen waardoor je alle stress kwijtraakt.

Denk positief

Positief denken heeft een goede invloed op jouw humeur en prestaties. Denk dus niet dat je gaat zakken, het niet kan of slecht geleerd hebt. Vertrouw in jezelf en creëer positieve gedachtes. Dit zorgt niet alleen voor betere prestaties, maar ook voor minder stress.

Aromatherapie

Sommigen mensen zweren bij aromatherapie. Het is een alternatieve geneeswijze waarbij oliën met geurextracten worden gebruikt. Het werkt rustgevend en haalt alle spanning uit je lichaam. De makkelijkste manier om thuis aromatherapie uit te voeren, is door wat olie in een heet bad te gooien. Welke geur je nodig hebt, hangt af van de klacht. Het je last van slaaploosheid? Gebruik dan lavendel. Wil je rust, focus en geheugenstimulering? Dan kun je het best grapefruit en rozemarijn gebruiken.

Leef gezond

In tijden van examenstress is fasfood, nicotine, alcohol en cafeïne erg verleidelijk. Toch lost dit helemaal niets op. Sterker nog, het zorgt uiteindelijk alleen nog maar veel meer stress. Middelen als alcohol, nicotine en cafeïne zorgen namelijk voor veel onrust en spanning.

Kamille

Kamlille is volgens vele een wondermiddel dat uitstekend helpt tegen nervositeit. Het schijnt een rustgevend effect te hebben waardoor de stress vermindert. Kamille kun je op diverse manieren gebruiken. Maak bijvoorbeeld een lekker kop thee of masker van kamille. Wat ook erg ontspannend werkt, is stomen of een warm bad nemen met kamille.