Over een aantal weken begint het examen van 2012. Dit betekent dat het tijd is om te gaan leren! Helaas is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je kent het wel: je hebt geen zin om te leren, de informatie blijft niet hangen en je wordt door alles afgeleid. Om het jou makkelijker te maken, heb ik wat leertips voor examens op een rijtje gezet!

Vat samen

Voordat je begint met blokken, kun je het best de stof samenvatten. Nadat je alles hebt gelezen en opgeschreven, heb je eigenlijk ook al geleerd. Vervolgens scheelt het een heleboel stampwerk. Als je tijdens het leren een aantal pagina’s hebt gelezen, vat het dan even samen in je hoofd. Op die manier kun je controleren of je alles begrijpt en het goed hebt gelezen. Soms lees je namelijk compleet over de tekst heen waardoor je niets onthoudt.

Begrijpen

Begrijp je de stof ook echt? Weet je waar het precies over gaat? Kun je verbanden leggen? Probeer de informatie niet alleen te onthouden, maar ook te begrijpen. Met wat logica kom je meestal ook erg ver!

Aantekeningenblok rechts en boek links

Een vreemde tip, maar het schijnt te werken. Je boek links en je aantekeningen rechts neerleggen. Het blijkt namelijk nuttig te zijn om dit af te stemmen op werking van je hersens. Het linkerdeel van het brein is voor het verwerken van informatie. Het rechter deel creëert overzicht en begrijpt structuur.

Overhoren

Laat je klasgenoten jou overhoren en overhoor hen. Omdat je actief met de stof bezig bent, onthoud je de informatie veel beter. Tijdens overhoringen ben je namelijk bezig met vragen stellen, beantwoorden en luisteren. Je praat erover en daarom blijft het beter hangen. Ook kun je gelijk controleren of je wel genoeg geleerd hebt voor het examen.

Pauze

De leukste leertip voor het examen die ik jou kan geven is op tijd pauze houden. De meeste mensen kunnen zich ongeveer 3 kwartier optimaal concentreren. Zorg ervoor dat je na deze tijd een korte pauze houdt van minimaal 10 minuten. De een kan langer haar aandacht erbij houden dan de ander, maar zorg ervoor dat je niet langer doorgaat dan je eigenlijk kan. Je onthoudt op dat moment toch niet veel en leren heeft dan weinig zin.

Ezelsbruggetjes

Begrippen onthouden? Verzin dan leuke of grappige ezelsbruggetjes die je absoluut niet vergeet. Zulke informatie blijft altijd beter hanger dan saaie stof.

Op tijd beginnen

Het ligt erg voor de hand, maar op tijd beginnen met leren, is de belangrijkste tip die ik je kan geven. De voordelen hiervan zijn natuurlijk dat je de stof vaker kunt doornemen, rustig aan kan leren en niet gestrest hoeft te worden. Het is moeilijk om jezelf er aan toe te zetten, maar je profiteert ervan als je vlak voor je examens nog voldoende tijd hebt om te ontspannen omdat je al veel geleerd hebt.

Leeromgeving

Zorg ervoor dat je niet veel afleiding hebt in je leeromgeving. Doe de televisie uit en zet je telefoon op stil. Ga op een plek leren waar jij je goed kan concentreren. Zelf leer ik altijd graag op school of in de bibliotheek. Hier zijn weinig afleidingen en kun je aan één stuk door leren. Thuis ben je sneller geneigd om constant andere dingen tussendoor te doen.