Over een maand starten de eindexamens voor middelbare scholieren. De eindexamens van 2011 verliepen helaas niet altijd even soepel. Docenten pleegde fraude, leerlingen konden zich niet concentreren vanwege geluidsoverlast, brandalarmen gingen af tijdens examens en ga zo maar door. Ik hoop dat deze problemen jullie aankomend examen bespaard blijven!

Docent pleegt fraude

Tijdens landelijke eindexamens worden leerlingen goed in de gehouden. Scholen willen fraude voorkomen en daarom worden er surveillanten ingeschakeld en voorzorgsmaatregelen getroffen. Maar alleen de leerlingen in de gaten houden blijkt niet genoeg te zijn! Vorig jaar heeft een leraar Duits namelijk de antwoorden van 11 leerlingen stiekem verbeterd.

Bommelding

Vorig jaar moest de Bernard Lievegoed School in Maastricht tijdens de examens ontruimd worden wegens een bommelding. De politie had een melding gekregen over een verdachte doos die voor de school was neergezet. Nadat de hele school was ontruimd, bleek het loos alarm te zijn.

Geluidsoverlast

Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren, LAKS, kreeg veel klachten over geluidsoverlast tijdens de examens. Leerlingen irriteerden zich het meest aan verbouwingen rondom de school, muzieklokalen waar harde muziek werd geproduceerd en klikkende hakken in het examenlokaal.

Stroomstoring

Een aantal scholieren van het Groenhorst College uit Maartensdijk had tijdens het wiskunde examen last van een stroomstoring. De leerlingen die op dat moment nog bezig waren met het examen moesten het later die week opnieuw maken.

Brandalarm

De tweede dag van de eindexamens in 2011 begon onrustig op de RSG Broklede in Breukelen. Plotseling sloeg het brandalarm aan, waardoor de leerlingen gestoord werden. Terwijl er scholieren bezig waren met hun eindexamen, ging het brandalarm een kwartier lang af. De onderwijsinspectie heeft het examen daarom ongeldig verklaard.

Geschiedenis examen uitgelekt

Tijdens een havo-examen waren de vragen van Engels verwisseld met die van geschiedenis. Het geschiedenis examen zou pas een paar dagen later plaatsvinden. De leerlingen konden hierdoor de eerste paar vragen alvast zien. Dit vonden zij vast niet erg!

Klachten

De eindexamenkandidaten hebben vorig jaar massaal geklaagd bij het LAKS. De klachtenteller stond op de laatste examendag op maar liefst 135.500 klachten!