Uit onderzoek is gebleken dat studenten van het hbo en de universiteit regelmatig sjoemelen. Daarom geef ik je wat tips om ongezien te spieken.

15 procent van de hbo studenten en 10 procent van de universitaire studenten sjoemelt tijdens tentamens, dit blijkt uit onderzoek van het blad Elsevier. Omdat je natuurlijk niet betrapt wilt worden geef ik een paar tips om ongezien te spieken tijdens een examen.

Via je telefoon of Ipod


Dit is de meest gebruikte manier op te sjoemelen. Spreek de stof die je moet leren in en luister het af tijdens je examen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van oortjes die op bluetooth werken en je haar over je oren dragen. Zorg wel dat je het proefwerk goed door hebt gelezen voordat je het geluid aanzet. Doe niet 2 oortjes in, anders hoor je de docent of surveillant misschien niet meer praten.

In je rekenmachine


Als je wiskundigenformules maar niet kunt onthouden kun je ze in je rekenmachine zetten. Pak de handleiding er nog eens bij, want in wiskundigenrekenmachines kun je echt hele lappen tekst kwijt. Je hoeft tijdens je proefwerk of examen maar op 1 knop te drukken en de formules verschijnen zo op je rekenmachine.

Op een elastiek


Ook op een elastiek kun je tekstkwijt die niemand ziet. Rek het elastiek zover mogelijk uit en schrijf er met een pen op wat je moet weten. Zorg dat de inkt goed droog is en draag het elastiek nu bijvoorbeeld om je arm. Zolang het niet uitgetrokken is, zie je niet dat er wat opgeschreven is. Smokkel het elastiek bijvoorbeeld om je arm het lokaal in. Als je leraar of surveillant even niet kijkt trek je gewoon steeds een stukje elastiek uit elkaar en zo heb je alle antwoorden om je arm hangen.

Samenwerken


Als je bijvoorbeeld geen tijd hebt om alles te leren kun je met een vriendin afspreken allebei de helft te leren. Ga naast elkaar zitten en ruil halverwege het proefwerk je blaadjes om. Zorg wel dat je de vriendin waarmee je samen werkt goed vertrouwt, je wilt natuurlijk geen onvoldoende dankzij haar.

Aantekeningen


Zorg dat je voor je examen al examenblaadjes hebt. Schrijf alle theorie die je moet leren op het papier en neem het mee naar school. Tijdens het examen kun je doen alsof je aantekeningen aan het maken bent. Schrijf rustig alles over en vraag vlak voor het einde meer examenblaadjes. Deze neem je mee naar huis voor je volgende examen. Als de docent je komt controleren zal hij alleen de aantekeningen zien, die je zogenaamd tijdens het examen hebt gemaakt.

Foto’s via Weheartit