Tijdens de presentatie van de Keuzegids Deeltijd & Duaal, werd aangegeven dat er gevreesd wordt dat dit de laatste presentatie zou zijn. De aanmeldingen voor deeltijdstudies zijn erg afgenomen.

Het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) is bang dat de deeltijdstudies zullen verdwijnen. Studenten schrikken van de hoge kosten van de studies en zijn bang voor de langstudeerboete. Het HBO had vorig jaar 20 procent minder aanmeldingen voor deeltijd studies en de universiteiten zelf 50 procent. Op sommige universiteiten zijn de deeltijdstudies al verdwenen, zoals in Amsterdam en Tilburg.

Het CHOI vreest dat er volgend jaar nog minder aanmeldingen zullen zijn voor deeltijdstudies, waardoor het verdwijnt. De overheid heeft al een paar veranderingen in het hongeronderwijs aangekondigd, die deeltijd studeren minder aantrekkelijk maken. Deze veranderingen zijn:

  • Als je na je bachelor, nog een bachelor wil afronden kunnen de kosten oplopen tot 32.000 euro.
  • Studenten die een jaar langer over hun studie doen krijgen niet alleen een boete van 3.000 euro, ook hun ov-jaarkaart wordt afgenomen.
  • De basisbeurs van studenten die hun master doen, wordt afgeschaft.

Foto via Weheartit