Steeds minder jongeren tussen de 11 en 22 jaar stoppen vroegtijdig met school. De afgelopen 10 jaar is het aantal jongeren zonder diploma gehalveerd, maar het ministerie van onderwijs is nog niet tevreden.

10 jaar geleden stopten er nog 71.000 jongeren vroegtijdig met school. Afgelopen jaar waren het er nog maar 39.000. Ondanks dat nu veel meer jongeren hun diploma halen vindt het ministerie van onderwijs het niet genoeg. In 2016 wil zij het aantal terug dringen tot 25.000. De meesten leerlingen stoppen in het eerste jaar van hun MBO.  Op het VMBO is het aantal al niet meer verder terug te dringen, omdat er zo weinig jongeren nog stoppen met hun middelbare school.

De meeste jongeren beseffen steeds beter dat een diploma niet zomaar een papiertje is. Zonder diploma is het moeilijker om aan werk te komen. Ook de jongeren werkeloosheid is de afgelopen 10 jaar gedaald. ”We hebben onze jongeren hard nodig op de arbeidsmarkt. Het bedrijfsleven en de samenleving schreeuwen om gekwalificeerde krachten, vooral in de sectoren zorg en techniek,” laat Marja van Bijsterveldt, minister van Onderwijs, weten.

Foto via weheartit