Zoenen of kussen kan vele betekenissen hebben. Maar wist je bijvoorbeeld dat zoenen erg goed voor je is? Zo heb ik 7 feitjes verzameld die je misschien nog niet wist over zoenen.

Je kunt een gepassioneerde zoen delen met je vriend of een vriendschappelijke kus op de wang van je vriendin geven. Natuurlijk heb je ook nog de begroetingskus, maar er zit veel meer achter dan het simpel zoenen.

Zoenen is goed voor je

Zoenen is eigenlijk heel erg gezond voor je. Het verbetert je huid, helpt tegen tandverderf en het kan je lichte hoofdpijn tegengaan. Kortom, de volgende keer dat je hoofdpijn hebt, laat de paracetamol maar liggen. Zoek je vriend op en zoen de hoofdpijn weg!

Het is een work out

Een goede tongzoen gebruikt 34 spieren in het gezicht, terwijl een snelle kus op de wang slechts 2 spieren gebruikt. Dat wil zeggen, dat elke korte zoen die je geeft 5 calorieën verbrand. Doe je dit een minuutlang en je verbrand al 26 calorieën. Wil je over de 1.500 calorieën verbranden? Ga dan een uur tongzoenen en zeg maar gedag tegen de sportschool!

Zoenen is illegaal op sommige plaatsen

In de 16e eeuw kon je in Napels de doodstraf krijgen als je publiekelijk ging kussen. Op sommige plekken in de Verenigde Staten is het nu nog steeds illegaal om te zoenen met vreemde mensen. Of dat mannen op een zondag hun vouw niet mogen kussen. Vreemd toch?

Zoenen is de plek voor bacteriën

Het zoenen kan dan wel fijn zijn, maar wis je ook dat een kus 278 types van bacteriën kan overbrengen? Een lange zoen laat miljoenen bacteriën achter. Goede reden om je maar tot 1 persoon te richten toch?

Kussen kan ziektes overbrengen

Dat je Pfeiffer kunt krijgen door het zoenen is misschien al bekend. Maar wist je ook dat Herpes overgedragen kan worden door een kus? Een vrouw is in 1997 besmet geraakt met HIV door een zoen. Het was wel zo dat zij en de man waarmee ze had gezoend, allebei wondjes in hun mond hadden, waardoor het bloed zich met elkaar vermengde. Pas op!

Eskimo’s zoenen is nep

Dat Eskimo’s met hun neus zoenen is een complete fabel. Het is een mythe, die is benadrukt door Hollywood. De Eskimo’s zoenen gewoon met hun lippen, zoals elk ander mens!

Zoenen werkt als een drug

Misschien voel je wel eens een beetje duizelig of gewichtsloos na het zoenen. Dat kan kloppen, want de endorfine die je hebt na het zoenen, is 200 maal krachtiger dan de medicijneffecten van morfine. Zoenen is dus de beste drug die je maar kunt hebben!