Ben je gestopt met je studie? En weet je nou niet goed wat je met je tijd moet doen, misschien is reizen dan wel iets voor jou.

De keuze om te stoppen met je studie is niet gemakkelijk om te maken. Ben je toch zo ver dat je deze knoop hebt doorgehakt dan sta je voor een nieuwe keuze, wat ga je nu doen? Jou zou kunnen beginnen met een nieuwe studie, gaan werken of misschien is reizen meer iets voor jou. Hier lees je meer over reizen na je studie.

Nadat je hebt besloten om te gaan reizen krijg je meteen heel wat nieuwe beslissingen op je bord. Je moet nu gaan nadenken waar je heen wilt, wanneer en wat je wilt gaan doen. Kies je ervoor om ergens vrijwilligerswerk te gaan, ga je liever werken als bijvoorbeeld au-pair of is backpacken meer jouw ding. Denk goed na waar je heen wilt en wat je daar gaat doen, praat er ook over met mensen die je goed kennen zoals je ouders en vriendinnen. Heb je eenmaal een bestemming op het oog probeer dan in contact te komen met iemand die er is geweest zodat je zijn of haar ervaringen kan horen.

Met wie

Een ander belangrijk onderdeel van je reis is met wie je gaat. Ga je samen met een vriendin of kies je voor een reis met een organisatie waar je vaak begeleiding hebt en 1 aanspreekpunt. Als laatste optie kan je ook alleen gaan, wanneer je ergens gaat werken zul je snel mensen leren kennen en je niet zo alleen voelen. Wanneer je alleen gaat backpacken ben je echt helemaal op jezelf aangewezen en dat is nogal spannend in een ver land.

Annika (21) wist niet goed welke ze studie moest kiezen naar het behalen van haar diploma en is daarom gaan reizen. “Samen met een vriendin ben ik 4 maanden gaan backpacken in Australië. We zijn een aantal maanden bezig geweest met de voorbereidingen en van september tot januari heb ik gewerkt om geld te verdienen voor de reis. De reis was echt geweldig en zo’n ervaring vergeet je nooit meer, naast dat ik iets meer van de wereld heb gezien weet ik nu ook dat ook zelfstandiger ben dan ik dacht, je bent toch 4 maanden weg van je familie en vrienden. Ik ben wel erg blij dat ik samen met een vriendin ben gegaan, dan heb je toch elkaar als het soms tegenzit. Alleen had ik dat denk ik niet gekund. Ook ben ik blij dat ik met deze vriendin ben gegaan, je bent 4 maanden dag en nacht bij elkaar en daarvoor moet je vriendschap echt wel goed zijn.”

Wanneer je toch besluit om alleen te gaan zorg er dan voor dat je altijd laat weten aan het thuisfront waar je zit. Houd daarnaast een dagboek bij met al je ervaringen, er is namelijk niemand waarmee je jouw reis deelt en op deze manier kan je wel goed al je herinneringen bijhouden.

Voorbereiding

Als je eenmaal hebt besloten waar je heen wilt gaan, wat je daar gaat doen en met wie begint de voorbereiding pas echt. Zo moet je een ticket gaan boeken en misschien een visum en/of inentingen regelen. Zorg dat je in Nederland alles goed regelt zodat je daar niet voor verassingen komt te staan. Koop daarnaast een Lonely Planet van het land waar je heen reist, in dit boek vind je bijna alle benodigde informatie. Ben jij van plan om te gaan reizen en waar zou je dan heen willen gaan?