Vanaf 1 september 2012 moeten studenten die een masterstudie volgen het zonder studiefinanciering zien te redden. De plannen lagen er al even, maar vandaag heeft staatssecretaris Zijlstra het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Voor masterstudenten verdwijnt de studiefinanciering, deze wordt vervangen door een sociaal leenstelsel. Dit betekent dat studenten tegen gunstige voorwaarden geld mogen lenen. Voor masterstudenten die nog thuis wonen, gaat deze maatregel 1.200 euro per jaar kosten. Voor uitwonende studenten valt dit bedrag nog hoger uit, zij zijn 3.200 euro per studiejaar extra kwijt.

Lenen

In plaats van de maandelijkse studiefinanciering krijgen masterstudenten de kans om geld te lenen. Dit geld mogen ze tegen gunstige voorwaarden lenen. Zo is er een lage rente en hebben ze 20 jaar de tijd om de lening af te lossen. Daarnaast kan de schuld eventueel kwijtgescholden worden wanneer mensen het echt niet kunnen betalen.

Volgens staatssecretaris Zijlstra motiveren de nieuwe regels studenten om sneller af te studeren en een betere studiekeuze te maken. Daarnaast vind hij dat er best wat meer van studenten gevraagd mag worden aangezien zij door hun studie later meer geld verdienen. Ook wordt het bespaarde geld opnieuw in het onderwijs geïnvesteerd.

Uitzondering

Voor studenten die voor 1 september 2011 al aan een meerjarige master studie zijn begonnen wordt een uitzondering gemaakt. Zij houden ook na de afschaffing van de studiefinanctiering hun basisbeurs.