Afvallen en gezond eten staan hoog op de lijst met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Maar waar kun je nu het beste mee beginnen? In dit interview met diëtiste Leonie van der Kruk lees je er alles over!

Diëtiste Leonie van der Kruk heeft niet alleen haar eigen praktijk, ze startte onlangs ook een website waarop mensen online begeleid worden met afvallen. Daarnaast bracht ze in 2010 een eigen boek uit, Breng balans in je menu. Als er iemand is die weet of dat broodje shoarma midden in de nacht kwaad kan, dan is zij het wel. Voor de afvalweek op Meidenblog vroeg ik haar alles over goede voornemens, je voedingspatroon en lekkere snacks.

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, dus we zijn nog druk bezig met goede voornemens al afvallen. Hoe kan ik deze het beste volhouden?

Wanneer je afvallen en gezond eten als goed voornemen hebt, is het vooral belangrijk dat je realistisch bent. Het is niet slim om meteen alle dingen van je menu te schrappen. Begin met kleine stappen en ga jezelf niet uithongeren, want dan is de kans dat je faalt heel groot.

Wat voor kleine stappen kunnen we doen om gezonder te eten?

Het eerste waarmee je moet stoppen als je wilt gaan afvallen, zijn de tussendoortjes. Vervang ze door een stuk groente of fruit, zodat je toch iets te eten hebt. Daarnaast kun je in plaats van frisdrank en fruitsap beter water drinken. Als dit niet genoeg is, kun je bijvoorbeeld gaan kijken naar je broodbeleg. Zo ga je steeds een stapje verder, waardoor je langzaam je voedingspatroon verandert. Dit werkt beter, omdat je hierdoor ook wanneer je je streefgewicht hebt bereikt een goed voedingspatroon houdt.

De weegschaal zegt dat ik 2 kilo zwaarder ben, maar ik zie er niets van. Is het toch erg dat ik ben aangekomen?

Het is normaal dat je gewicht een klein beetje schommelt. Als je een gezond gewicht hebt, is het geen probleem om af en toe 1 of 2 kilo zwaarder of lichter te zijn. Bij 5 kilo meer of minder zou je wel moeten merken dat je gewicht verandert, want dit is ongeveer een kledingmaat.

Mijn vriend kan alles eten, maar ik kom al aan als ik naar een zak chips kijk. Dat is toch oneerlijk?

Dit is zeker oneerlijk, want je kunt mannen en vrouwen op dit punt echt niet vergelijken. Mannen hebben over het algemeen meer spiermassa, waardoor ze meer vet verbranden en dus minder snel aankomen. Vrouwen hebben juist meer vetweefsel en verbranden minder snel. Daardoor kom je waarschijnlijk een stuk sneller aan dan je vriend.

Ja, maar mijn vriendin eet ook alles en zij heeft ook een geweldig figuur. Hoe zit dat dan?

Mensen met een goed figuur zeggen vaak dat ze hartstikke veel eten. De vraag is of dit echt zo is, of dat ze het alleen zelf veel vinden. Mensen die veel bewegen, kunnen veel eten en toch een goed figuur hebben. Dit is nu eenmaal per persoon verschillend. Wanneer je de hele dag achter je bureau zit, zul je ook beter moeten opletten wat je eet dan wanneer je de hele dag druk aan het heen en weer lopen bent in een winkel.

Na het stappen is het verleidelijk om nog even een broodje shoarma of een kapsalon naar binnen te werken. Hoe erg is dit nu eigenlijk?

Het is helemaal niet erg om af en toe na het uitgaan even lekker te snacken. Het wordt pas een probleem wanneer je dit echt vaak gaat doen. Je mag jezelf af en toe best iets lekkers gunnen, zoals een gebakje op een verjaardag of een chocoladereep wanneer je ongesteld bent. Je kunt beter letten op de dingen die je elke dag doet, zoals een koekje bij de koffie of het drinken van alcohol. Wanneer je erin slaagt om die gewoontes te doorbreken, is iets lekkers op zijn tijd echt geen probleem!