Een goede manier om de overtollige kerstkilo’s kwijt te raken is om fanatiek te gaan sporten. Het aanbod sporten is erg groot, maar wanneer je iets kiest wat je eigenlijk niet leuk vind ben je minder gemotiveerd dan wanneer je iets leuks doet. Hier vind je een aantal tips voor het kiezen van een sport.

Doel

Bedenk allereerst wat je wilt bereiken. Wil je afvallen, een goede conditie of is sporten voor jou ontspanning en een manier om leuke mensen te leren kennen. Beslis daarnaast waar je het liefst zou willen sporten, buiten sporten klink leuk, maar vind jij dat ook in hartje winter? Zo niet, kun je beter voor een sport binnen kiezen.

Als je goed op een rijtje hebt wat je wilt bereiken en waar je het liefst sport, denk dan na over hoe vaak je wilt sporten. Kies je voor een sport waar je de tijden zelf indeelt of vind je regelmaat en ritme wel fijn.

Teamsport

Beslis vervolgens of je het liefst alleen sport of samen met anderen. Als je houdt van gezelligheid en competitie leuk vind is een teamsport dan een goede optie. Op deze manier leer je veel nieuwe mensen kennen en heb je een doel, namelijk het winnen van de wedstrijd. Daarnaast staan de trainingstijden bij een teamsport vaak vast en zul je verantwoordelijk voelen om te komen trainen omdat je anders je medespelers in de steek laat.

Vind jij een teamsport teveel van het goede door alle verantwoordelijkheden die daar bij komen kijken en is trainen en een wedstrijd per week wat teveel van het goede, kies dan voor de sportschool. Als je graag individueel sport en daar ook de discipline voor hebt is fitness misschien iets voor jou. Vind je het saai om heel de tijd op een loopband te staan, denk dan na over een groeples als Zumba of Steps. Ben je bang dat je zelf niet de discipline hebt om elke week naar de les te gaan, zoek dan een sportmaatje om mee te gaan. Is jouw doel bij sporten niet om af te vallen maar ontspannen denk dan aan Pilates of Yoga.

Hardlopen

Als je niet afhankelijk van tijden wil zijn, zelfdiscipline hebt, tegen een spatje regen kan en alleen sporten prettig vindt is hardlopen misschien jouw ding. Bij hardlopen kun je alles helemaal zelf indelen en een leuke route uitstippelen die past bij jouw conditie. Ook leuk voordeel dat het, naast investeren in goede schoenen, niets kost.

Vind je het nog steeds moeilijk om een leuke sport te kiezen, probeer dan wat verschillende dingen uit. Je keuze is nooit definitief en je bent vrij van sport te wisselen mocht je dat willen. Zorg dat je een sport kiest die jij leuk vind om te doen, dan houd je het namelijk veel langer vol en heb je er meer plezier in.