Een aantal middelbare scholieren beginnen hun eerste schooldag goed, namelijk met een extra vrije dag. Vandaag hebben in Den Haag leraren in het voortgezet onderwijs gestaakt tegen plannen van het kabinet om het aantal lesuren te verhogen.

Op het Plein in Den Haag staakten leraren in het voortgezet onderwijs tegen de plannen van minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs. De plannen houden in dat het aantal lesuren in de eerste 2 jaar van het voortgezet onderwijs 1040 uur blijven in plaats van de 1000 uur die de leraren en scholieren graag willen. Daarnaast wordt de vakantie 1 week ingekort, krijgen de leraren minder vrije dagen en wordt de werkdruk hoger, het salaris daarentegen blijft hetzelfde.

De staking werd georganiseerd door de vakbond Leraren In Actie, deze rekende op ongeveer 1500 stakende leraren. Ook heeft deze bond de leraren opgeroepen om 3 dagen te staken, vandaag, morgen en woensdag. Mocht het kabinet na deze staking de plannen niet willen veranderen zal er op 26 januari nog een grote staking plaatsvinden.

Staking

Omdat de staking in Den Haag, vlakbij het kantoor van Meidenblog, plaatsvond ben ik een kijkje gaan nemen. De staking zou iets na twaalven beginnen en ik was ook erg verbaasd toen ik om 15.00 uur een uitgestorven plein aantrof, zelfs alle attributen waren al opgeruimd.


Na een rondje te hebben gelopen spotte ik hier en daar nog een aantal leraren op weg naar huis of in de kroeg. Ondanks dat ik het opvallend vond dat de staking al zo vroeg was afgelopen hadden de meeste leraren die ik sprak er een positief gevoel aan over gehouden. “Ik heb dankzij de actie van vandaag goede hoop gekregen ” aldus een lerares uit Amsterdam. Daarnaast verteld ze dat ze het belangrijk vond om aanwezig te zijn bij de staking uit solidariteit en het gevoel van frustratie met anderen collega´s te delen. Mocht de staking van vandaag niets uithalen is het volgens haar tijd voor een hardere aanpak en moeten de scholen misschien wel een paar weken dicht.