Abercrombie & Fitch heeft zojuist een winkel in Brussel geopend. Het kledingmerk maakt in België echter geen vrienden, de keten zou namelijk een discriminerend personeelsbeleid hanteren.

Het Amerikaanse kledingmerk Abercrombie & Fitch ontvangt in België hevige kritiek vanwege hun personeelsbeleid. Het merk verkiest uiterlijk namelijk boven kennis of ervaring en zou hier volgens het centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding mensen mee discrimineren.

Regels

Voor werknemers van Abercrombie & Fitch gelden bepaalde regels, en deze hebben niks met opleiding of ervaring te maken. Zo zouden mannelijke medewerkers minimaal 1.80 lang, gespierd en slank moeten zijn. Daarnaast mogen ze geen borsthaar hebben. Meisjes moeten minimaal 1.70 lang zijn en hun haren los dragen. De ideale leeftijd zou tussen de 16 en 24 jaar liggen.

Mensen die niet aan deze eisen voldoen of niet knap genoeg zijn zouden niet aangenomen worden of genoegen moeten nemen met een baantje uit het zicht van de klanten. Bij de selectierondes voor nieuw personeel zou daarom uitsluitend gekeken worden naar het uiterlijk.

Het centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding vindt het personeelsbeleid van Abercrombie & Fitch discrimineert. Zou zouden leeftijd en fysieke eigenschappen geen rol mogen spelen en mogen werkgevers mensen op grond hiervan niet weigeren.

Engeland

Ook in Engeland zorgden het personeelsbeleid van Abercrombie & Fitch voor problemen. De 24-jarige Riam Dean stapte 2 jaar geleden naar de rechter om het kledingmerk aan te klagen. Riam was aangenomen om in de winkel te werken, maar moest van haar manager in het magazijn gaan werken zodra hij haar armprothese zag. De armprothese was bij de sollicitatie van Riam niet opgevallen. De rechter vond dat ze gelijk had en Abercrombie & Fitch haar ten onrechte naar het magazijn had verbannen