In de Keuzegids Universiteiten, die vandaag is uitgekomen, worden de universiteiten in Amsterdam het slechtst beoordeeld. De Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam kregen over het algemeen de laagste normering.

In de categorie brede klassieke universiteiten staan de Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht in de top 3. Volgens de gids is de Wageningen Universiteit de beste universiteit. Deze staat alleen in een aparte categorie omdat dit een kleinere onderwijsinstelling is. Vrijwel alle opleiding van de Wageningen Universiteit worden hoog gewaardeerd en ook het afstudeerpercentage is bovengemiddeld.

Amsterdam

De universiteiten in Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, worden als slechtst beoordeeld. De gids levert op sommige universiteiten flink commentaar. Zo zou het onderwijs niet op de eerste plaats staan en zijn docenten vooral bezig met onderzoek in plaats van het geven van colleges.

In de Keuzegids Universiteiten 2012 worden 400 universitaire opleiding van 13 Nederlandse universiteiten beoordeeld. De gids is een hulpmiddel voor vwo-leerlingen bij het kiezen van een universiteit. De gids deelt de universiteiten in bepaalde categorie├źn in.