De provincie Groningen wil met onderwijsinstellingen overleggen over de lestijden. Als het aan de provincie ligt beginnen Groningse scholen later met de lessen vanwege de volle treinen in de ochtendspits.

Scholieren en studenten die in Groningen naar school gaan, maar er niet zelf wonen, komen geregeld te laat bij lessen en colleges. De scholieren en studenten komen vaak te laat omdat de treinen overvol zijn en ze genoodzaakt zijn om er eentje later te nemen.

Een oplossing voor de volle treinen zou zijn dat de scholieren en studenten later beginnen met school en zo niet in de spits hoeven te reizen. Wanneer de lestijden een half uur of drie kwartier later beginnen is het minder druk in de trein tijdens de ochtendspits en zouden de scholieren wel op tijd kunnen komen.

Boetes

De provincie Groningen kan het treinbedrijf Arriva bestraffen met boetes als er meer mensen in een trein zitten dan toegestaan is. Tot nu toe heeft Arriva nog geen boetes hoeven te betalen maar wanneer de situatie na de zomer nog steeds zo slecht is zullen de boetes wel ingaan.

Ik denk dat de meeste scholieren en studenten geen probleem maken van een extra uurtje uitslapen. Ik zou er in ieder geval erg blij mee zijn, al kunnen er ook gewoon meer of grotere treinen worden ingezet.