Jongens met veel testosteron gebruiken vaker een condoom dan die met weinig testosteron. Oftewel, stoere jongens vrijen vaker veilig dan hun wat minder zelfverzekerde vrienden.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan bleek dat stoere jongers vaker veilig vrijen. Dit hebben wetenschappers afgemeten aan de hoeveelheid testosteron die mannen aanmaken. Ze onderzochten hiervoor 80 Amerikaanse jongens van 18 of 19 jaar oud.

Zelfvertrouwen

De mannen die het hoogste testosteronlevel hadden, stonden het meest positief tegenover het gebruiken van een condoom. Volgens de onderzoekers komt dit doordat je zelfverzekerd moet zijn om over veilige seks te beginnen. Stoere jongens durven dit eerder te zeggen dan jongens die niet zo zelfverzekerd zijn.

Mannen met een lager testosterongehalte durfden minder snel over condooms te beginnen. Als reden hiervoor gaven ze dat ze hun partner niet wilden laten denken dat ze een soa hadden. Ook vinden de onzelfverzekerde jongens dat ze niet betrouwbaar overkomen als ze veilig willen vrijen.