Het is normaal dat je bepaalde situaties zoals het maken van een tentamen of een eerste werkdag spannend vindt. Maar wat als je zo gespannen bent dat het je functioneren beïnvloed? Veel jongeren hebben last van faalangst, maar wat is faalangst precies en wat kun je er tegen doen?

Faalangst is zoals het woord al zegt angst om te falen. Dit kan inhouden dat je bijvoorbeeld heel erg bang bent om je examens niet te halen of iets fout te doen op je werk. Ook onzekerheid over je uiterlijk of sociale contacten kunnen aanleiding zijn tot faalangst. Door de angst maak je onnodig fouten en dit zorgt natuurlijk ook voor extra stress.

Wat kan je er tegen doen?

Herken jij je in het bovenstaande? Gelukkig is er iets tegen te doen. Allereerst hoeft faalangst niet meteen negatief te zijn. Wanneer je in een lichte mate last hebt van faalangst kan dat positief uitpakken. Omdat je bang bent het tentamen bijvoorbeeld niet te halen leer je wat beter en haal je het daardoor toch, in dat geval is faalangst niet negatief. Wanneer je zo bang bent om het niet te halen en je daardoor niet meer kunt concentreren en dichtklapt dan is dat wel een probleem.

Wanneer je veel last hebt van faalangst kan je deelnemen aan speciale trainingen. Op deze trainingen leer je vertrouwen in jezelf te krijgen waardoor je minder zenuwachtig bent. Vaak bieden middelbare- en hogescholen deze training gewoon aan op school voor de leerlingen.

Het belangrijkste bij faalangst is dat je vertrouwen krijgt in jezelf. Wanneer jij het gevoel hebt dat je dat tentamen haalt, haal je dat meestal en dat geldt andersom ook. Als je constant tegen jezelf zegt dat je het toch niet haalt, dan heeft dat ook invloed op je prestaties en zul je zelf gaan geloven dat je het inderdaad toch niet kan halen.

Heb jij weleens last van faalangst gehad?