In Nederland zijn cupcakes sinds een aantal jaar enorm populair, het cakeje ontbreekt op geen enkele high tea en vervangt soms zelfs het ouderwetse stuk taart. Omdat het deze week cupcake week is, heb ik al heel wat artikelen over dit cakeje geschreven zonder eigenlijk te weten waar het precies vandaan komt. Daarom hier een artikel speciaal over het ontstaan van de cupcake.

Het eerste cupcake recept dook in 1828 op. Dit recept stond in een kookboek van Eliza Leslie, dit was een Amerikaanse vrouw die een deel van haar leven in Engeland doorbracht. In deze tijd organiseerden vrouwen daar vaak een deftig theekransje waar ze naast thee ook een klein cakeje, de cupcake, serveerden. Op deze theekransjes is de high tea die wij kennen gebaseerd. Vandaag de dag krijgen we op een high tea gelukkig wel iets meer te eten dan 1 klein cakeje. Op de high teas die ik ken krijgen we naast cupcakes ook petit fours, mini sandwiches en nog veel meer lekkers geserveerd.

2 theorieën

Nu weten we dat de cupcake ontstaan is op theekransjes van Engelse vrouwen en dat Eliza Leslie de eerste was die hier een recept over schreef en dit in een boek plaatse. Maar waar komt de naam cupcake eigenlijk vandaan? Hierover zijn er 2 verschillende theorieën bekend.

Volgens de 1e theorie dankt de cupcake zijn naam aan het feit dat het cakeje vroeger in theekopjes werd gebakken. Mensen vonden dat een gewone cake een erg lange baktijd had en deden daarom het beslag in cups (theekopjes) waardoor het cakeje sneller klaar was. De naam cupcake was toen snel bedacht.

Wat ook nog zou kunnen is dat de cupcake zo heet omdat de ingrediënten vroeger afgemeten werden met theekopjes. Doordat ze geen weegschaal gebruikten en alles aan de hand van theekopjes deden was het beslag een stuk sneller klaar. Het eerste cupcake recept van Eliza Leslie was ook gebaseerd op theekopjes. Het zogenoemde 1, 2, 3, 4 cupcake recept bestond uit 1 kopje boter, 2 kopjes suiker, 3 kopjes bloem en 4 eieren.

Cupcake en muffin

Naast het ontstaan van de cupcake was ik zelf nog erg benieuwd naar het verschil tussen cupcakes en muffins. Als je het mij vraagt is het enige verschil dat cupcakes vaak versierd zijn met een leuke topping en muffins dit niet hebben. Toch zijn er meer verschillen, de opvallendste is de vorm.

Een cupcake is een klein cakeje wat tot aan de rand van het vormpje komt en niet eroverheen, bij een muffin is dit wel zo. De muffin komt over het randje van de vorm heen en heeft daarom een soort paddenstoelenvorm, dit heeft de cupcake dus niet.

Ook in de structuur zit een verschil tussen cupcakes en muffins. Een cupcake is echt cake, terwijl een muffin meer een broodachtige structuur heeft. Vaak wordt er aan muffinbeslag extra dingen toegevoegd als rozijnen, noten of chocolade. Bij cupcakes is dit niet zo, hier wordt juist een topping gemaakt met extra ingrediënten. Een muffin eet je daarom eerder als ontbijt, terwijl een cupcake meer een toetje is.