Of je het nou een tussenrelatie, troostvriendje of iets tijdelijks noemt, we bedoelen er allemaal hetzelfde mee: De rebound relatie. Misschien heb je het woord wel eens gehoord of heb je er zelf een gehad. Een rebound relatie wordt door de 1 gezien als het middel tegen liefdesverdriet, terwijl de ander het maar niks vindt.

[wpcol_1half id=”” class=”” style=””]Een rebound vriendje is iemand met wie je iets krijgt vrij snel nadat een andere, belangrijkere relatie is verbroken. Door jezelf meteen weer in een nieuwe liefde te storten geef je jezelf niet de kans om de eerder verbroken relatie te verwerken, op deze manier bescherm je jezelf als het ware tegen het liefdesverdriet. Je rebound vriendje zorgt ervoor dat je aan andere dingen denkt en niet alleen bent. Hij vult als het ware de plek van je eerdere vriend op, door hem voel je je niet alleen. Daarnaast geeft hij je het gevoel dat je toch gewild bent en dat je gemakkelijk verder kunt zonder je ex.

“Door hem dacht ik minder aan mijn eerdere relatie”

“Toen mijn relatie van 3 jaar uitging kreeg ik inderdaad vrij snel een nieuwe relatie,” vertelt de 21-jarige Sanne. “Echt serieus was het niet en het heeft ook niet zo heel erg lang geduurd, als ik erop terugkijk denk ik wel dat het een rebound is geweest. Toch heeft het mij geholpen met het verwerken van mijn eerder verbroken relatie. Met mijn rebound vriendje had ik gewoon een leuke tijd en door hem dacht ik minder aan mijn eerdere relatie en was ik ook minder verdrietig.”

“Ik zou na een lange relatie echt niet meteen weer een nieuwe vriendin willen, ik zou gewoon lekker vrij willen zijn.”

Klinkt als een goed medicijn tegen liefdesverdriet toch? Het probleem is alleen dat je jou verbroken relatie niet op de juiste manier verwerkt. In plaats van dat je even de tijd neemt om verdrietig te zijn stort je je meteen in de armen van iemand anders. Hierdoor loop je de kans dat wanneer het met je rebound vriendje stuk loopt extra verdrietig bent en dan pas de klap krijgt te verwerken van je eerdere verbroken relatie. Daarnaast speel je ook met de gevoelens van je nieuwe liefde, misschien was je onder normale omstandigheden nooit iets met hem begonnen.

[/wpcol_1half] [wpcol_1half_end id=”” class=”” style=””]

“Hij heeft mij gebruikt als vervanging voor zijn toenmalige vriendin”

Kitty (20) kan hierover meepraten. “Mijn ex-vriend en ik kregen een relatie toen hij net 4 weken bij zijn vriendin weg was. Onze relatie ging in een erg hoog tempo en al vrij snel zagen we elkaar dagelijks, terwijl je juist in het begint het eigenlijk rustig hoort op te bouwen. Na 2 maanden maakte hij het zomaar uit, als ik er nu op terug kijk heeft hij mij zeker gebruikt als vervanging voor zijn toenmalige vriendin. Naast dat dit voor mij kwetsend was vind ik dat je beter gewoon de tijd kan nemen om een verbroken relatie te verwerken in plaats van je meteen in een nieuwe te storten.”

Ook jongens zijn bekend met het fenomeen rebound relaties. “Ik heb zelf nooit een rebound relatie gehad maar ik ken het woord wel,’’zegt Ruben, 19 jaar. “Ik zou na een lange relatie echt niet meteen weer een nieuwe vriendin willen, ik zou gewoon lekker vrij willen zijn en misschien dan 1 vaste friend with benefits om me niet zo alleen te voelen. En daarnaast is het ook niet eerlijk tegenover een meisje om haar alleen maar te gebruiken om over een ander meisje heen te komen.”

Geen succes

Ik denk dat rebound relaties meestal geen succes zijn. Voor degene die net uit de verbroken relatie komt is het rebound vriendje een stukje therapie en helpt het om over je ex heen te komen. Ik snap dat dit een makkelijke manier lijkt, maar het is een stuk natuurlijker om de break te verwerken met veel chocolade, huilfilms en stapavondjes. Liefdesverdriet kent een aantal fases waar je doorheen moet, wil je deze verwerken. Door een rebound vriendje sla je deze fases over en verwerk je de relatie niet goed. Daarnaast is het ook niet helemaal eerlijk naar de ander toe, al kan ik wel begrijpen dat het een heel makkelijk medicijn tegen een gebroken hart is.

[/wpcol_1half_end]
En heb jij ooit een rebound relatie gehad? Of ben je juist gebruikt als rebound door een ander? Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties en ervaringen met dit onderwerp!