Een paar weken na het versturen van je geweldige sollicitatiebrief, word je natuurlijk uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Veel meiden worden daar altijd een beetje zenuwachtig van, maar dat is nergens voor nodig. Want met de onderstaande tips voor een sollicitatiegesprek wordt het een fluitje van een cent.

Voor het gesprek

Zoek van tevoren uit waar je moet zijn en hoe je er komt. Ga ruim op tijd weg en zorg dat je op tijd komt. Liever iets te vroeg dan te laat!

Zorg dat de kleding die je draagt bij het bedrijf past. Natuurlijk is het belangrijk dat je jezelf blijft, maar houd in de gaten dat je kleding niet te ordinair of te sexy is. Het belangrijkste is dat je er verzorgd uitziet.

Bijna altijd word je CV tijdens het sollicitatiegesprek behandeld en dan is het handig als je een kopie bij je hebt. Lees de vacature vooraf ook nog een keer door en zoek informatie over het bedrijf op. Daarnaast is het handig als je vast antwoorden probeert te bedenken op de vragen die ze volgens jou gaan stellen en maak zelf een lijstje met vragen die jij wilt stellen. Oefen het gesprek eventueel eerst met vrienden of familie.

Tijdens het gesprek

De eerste indruk is ontzettend belangrijk dus zorg ervoor dat je zelfverzekerd en gemotiveerd overkomt! Verkoop jezelf tijdens het sollicitatiegesprek, maar doe dit wel op een nette manier.

Zorg dat je mobiel uitstaat tijdens het gesprek, niemand waardeert het als je midden in het gesprek gestoord wordt door een rinkelende telefoon.

Wanneer je kennis maakt met je gesprekspartner, ga dan staan en kijk hem of haar in de ogen en stel jezelf voor met een stevige handdruk. Houd ook tijdens het gesprek oogcontact, wanneer je blik de hele tijd afdwaalt, kan het lijken alsof je niet geïnteresseerd of onrustig bent.

Ga ontspannen zitten, maar wel rechtop en let erop dat je niet gaat hangen. Je zit niet thuis op de bank.  Praat rustig en wees niet bang om vragen te stellen als je iets niet begrijpt. Beantwoord de vragen zo duidelijk mogelijk en maak je antwoorden niet te lang.

Wees verder vooral jezelf! Je kunt je bij het sollicitatiegesprek wel anders voor doen dan je bent maar als je de baan dan krijgt, val je in het echt waarschijnlijk heel erg tegen. Vraag wanneer je ongeveer iets te horen krijgt, zo hoef je niet onnodig in de spanning te zitten.

Bedank je gesprekspartners voor hun tijd, zo laat je zien dat je hen serieus neemt.

Na het gesprek

Ben je aangenomen? Lees dan eerst je contract goed door voor je het ondertekent en zorg dat je op je eerste werkdag op tijd en bij de juiste persoon bent.

Ben je afgewezen? Vraag waarom je het niet geworden bent zodat je er van kunt leren voor de volgende keer.