De bekende Amerikaanse universiteit Princeton verbiedt eerstejaars om lid te worden van een studentenvereniging. Het verbod gaat in vanaf volgend schooljaar.

De vooraanstaande universiteit neemt de maatregel naar aanleiding van advies van een werkgroep. Volgens deze werkgroep past lidmaatschap van een studentenvereniging niet bij de traditie van Princeton. Vooral ontgroeningen en het alcoholgebruik zijn daarvoor de reden. Bovendien zouden studieresultaten negatief beïnvloedt worden door een lidmaatschap.

De 14 studentenverenigingen van Princeton zijn niet blij met het verbod. Volgens leden is het absurd dat de universiteit zich met het sociale leven van studenten bemoeit. Als alternatief voor een studentenvereniging wil de universiteit andere mogelijkheden bedenken om studenten samen te brengen. In ieder geval zal er een campuscafé heropend worden.

Nederland

In Nederland is het niet verboden om lid te zijn van een studentenvereniging. Wel wordt het door sommige opleidingen afgeraden. Een psychologieopleiding in Amsterdam liet eerstejaars door een enquête weten dat ze een lidmaatschap niet aanraden.