Een groep rechtenstudenten klaagt acht verschillende universiteiten aan vanwege verhogingen van het collegegeld. De studenten stappen naar de rechter vanwege het hoge collegeld voor de tweede studie.

Doordat universiteiten geen overheidssubsidie meer krijgen voor tweede studies, is het collegeld voor een tweede studie vaak veel hoger dan dat voor de eerste. Collegeld voor de eerste studie is nu wettelijk vastgesteld op 1.670 euro. Voor een tweede studie vragen universiteiten soms wel 14.000 euro! Al eerder zijn er studentenprotesten geweest tegen de verhoging, maar het is voor het eerst dat de universiteiten aangeklaagd worden.

De rechtenstudenten hebben zich verenigd onder de naam Stichting Collectieve Actie Studenten (SCAU). Nadat zij van meerdere universiteiten geen duidelijke antwoorden kregen op vragen over het collegegeld, zijn ze nu naar de rechter gestapt, liet een woordvoerder van de Stichting vandaag weten. De studenten vinden het vreemd dat er grote verschillen zitten in de bedragen die universiteiten vragen. Aan de rechter gaan ze vragen om een gelijk bedrag voor elke universiteit, zodat universiteiten het collegegeld niet kunnen gebruiken om andere bezuinigingen op te vangen.