In september begint voor veel meiden het studentenleven. Natuurlijk is dit leuk, maar studeren gaat ook gepaard met minder leuke dingen zoals studiekosten. Daarom vind je hier een aantal tips voor sparen voor je studie.

Start met sparen

Start zo vroeg mogelijk met sparen. Het is immers geen geheim dat hoe eerder je begint met sparen hoe meer geld je uiteindelijk hebt. Als je elke maand €25 apart legt, heb je na 4 maanden €100, na 1 jaar €300, maar na 2 jaar €600, exclusief rente.

Spaarrekening openen

Open een spaarrekening en zet hierop het geld dat je gespaard hebt. Als je je spaargeld op je betaalrekening zet, is de verleiding groot om het geld uit te geven. Door je geld op een spaarrekening te storten maak je dit moeilijker en krijg ook nog eens meer rente over je geld.

Verjaardag en feestdagen

Laat je familie weten dat je aan het sparen bent voor je studie. Hierdoor geeft je oma je op je verjaardag misschien een keer geen geurtje, maar geld voor je toekomst. Als je van tevoren weet dat je familie je geld cadeau geeft, kun je ze ook vragen om dit gelijk naar je rekening over te maken. Zo voorkom je dat je al dat contante geld uitgeeft.

Bijdrage ouders

Vraag je ouders of het voor hun mogelijk is om bijdrage te leveren aan je studie. Doe dit tijdens een serieus gesprek waarbij je laat zien dat je hebt nagedacht over jouw financiën. Je zou bijvoorbeeld met je ouders kunnen afpreken dat zij je maandelijks een bedrag geven of dat ze jouw lesgeld of verzekering betalen.

Thuis wonen

Op kamers gaan is voor veel meiden het leukste onderdeel van studeren. Toch kost dit ook een hoop geld en is het niet altijd de verstandigste keuze. Als je thuis blijft wonen hoef je maandelijks geen huur voor je kamer te betalen en hoef je je niet druk te maken om eten, schone was en de daaraan gebonden kosten.

Gebruikte studieboeken

Aan het begin van je studie krijg je vaak een enorme lijst met studieboeken. Als je al deze boeken nieuw koopt, wordt dat een dure grap. Kies daarom voor gebruikte boeken, want hierdoor bespaar je al gauw zo’n 50 procent.  Soms loont het ook om even te wachten met het kopen van je studieboeken. Sommige docenten maken namelijk helemaal geen gebruik van de boeken die op de lijst staan.

Eten en drinken

Natuurlijk is het leuk om samen met je studiegenoten te eten in de kantine. Maar als je niet uitkijkt, loopt dit de spuigaten uit. Want als je bijvoorbeeld 4 dagen per week in de kantine eet en af en toe een tussendoortje of iets te dirken koopt, komt dit wekelijks al snel neer op €25. Wat per maand neerkomt op €100.

Studiekosten aftrekbaar

De kosten die je maakt voor je opleiding zoals lesgeld, studieboeken en afschrijving van computer zijn aftrekbaar. Het maximale bedrag dat je mag aftrekken voor studiekosten is meestal €15.000.