Een studentenkamer vinden is niet zo makkelijk als het lijkt, er zijn natuurlijk een heleboel kamers maar het moet wel binnen je budget vallen, aan je wensen voldoen en vaak moet jij ook nog aan de wensen van de andere bewoners voldoen. Lastiger dan je denkt dus!

Hieronder vind je een overzicht met waar je een kamer kunt vinden, maar ook waar je op moet letten als je eenmaal een kamer hebt en wanneer je gaat kijken bij een kamer. Kortom, met deze tips wordt het vinden van een studentenkamer een stukje makkelijker.

Kamers vinden

Op het internet zijn natuurlijk speciale websites waar je aan een kamer kunt vinden, maar mocht hier niets tussen zitten kun je natuurlijk ook zelf een oproepje plaatsen. Naast het internet kun je kiezen om het via de krant, een woningcorporatie of een makelaar te doen. Meer lezen over deze manieren? Kijk dan eens in dit artikel.

Studentenverenigingen

Veel studentenverenigingen hebben eigen huizen waar leden kunnen wonen. Je moet dan natuurlijk wel lid zijn van de vereniging om daar voor in aanmerking te komen.

Antikraak

Voordelen van antikraak zijn natuurlijk dat het voordelig is en dat je vaak een heleboel ruimte hebt, maar helaas zijn de nadelen dat je er ook zomaar ineens uit zou kunnen moeten. Wanneer je het niet erg vindt om zomaar te moeten verhuizen, is dit natuurlijk ideaal.

Pas op voor oplichting

Helaas zijn er een heleboel mensen te vinden die misbruik maken van meiden die op zoek zijn naar een studentenkamer. Hieronder een aantal punten waarop je moet letten:

  • Pas op dat het aanbod niet te mooi lijkt om waar te zijn, want vaak is het dan ook te mooi om waar te zijn. Als er een hele ruime kamer aangeboden wordt voor een nogal lage prijs bijvoorbeeld.
  • Ga voordat je een borg of aanbetaling betaald eerst de kamer bezoeken in plaats van andersom.
  • Contant betalen is niet slim, daarnaast kun je ook beter niet aan het buitenland betalen. Wanneer je met bijvoorbeeld een credit card of pinpas betaald, kun je het altijd nog bewijzen en misschien zelfs terugvorderen.
  • Check altijd even de gegevens van de verhuurder, dan kun je jezelf misschien behoeden voor oplichtingpraktijken.
  • Ga niet in je eentje naar de bezichtiging maar neem iemand mee, zoals één van je ouders, een vriendin of je vriend.

Kosten

Een gemiddelde kamer kost 320 euro per maand. Sommige steden gaan daar dik bovenuit en andere steden zitten eronder. Hieronder een lijstje met de gemiddelde prijzen per stad.

  • Utrecht 331 euro
  • Amsterdam 404 euro
  • Groningen 302 euro
  • Leiden 311 euro
  • Rotterdam 343 euro

Wil je weten wat een studentenkamer kost in jouw stad? Checken dat dan hier.