Mocht je van plan zijn om een tweede studie te gaan volgen, dan kun je duizenden euro’s besparen door prijsbewust een universiteit te kiezen. Er is namelijk een groot prijsverschil tussen universiteiten.

Volgens de Volkskrant loont het om te shoppen bij verschillende universiteiten. Je kunt door de grote prijsverschillen tussen universiteiten duizenden euro’s besparen op een tweede studie. De hoogte van het collegegeld van een tweede bachelor- of masteropleiding verschillen zo veel dat je in Utrecht bijvoorbeeld 17.700 euro per jaar betaald voor een master wiskunde en in Nijmegen 9.813 euro.

Geen overheidsbijdrage

Universiteiten krijgen geen bijdrage meer van de overheid voor studenten die al eerder geslaagd zijn. Daarom mogen opleidingen nu zelf de hoogte van het collegegeld vaststellen. Bij het bepalen van dit tarief gebruikt elke onderwijsinstelling een eigen redenering. Zo zeggen de universiteit van Nijmegen en Utrecht beide het tarief te baseren op de verloren overheidsinkomsten en dit door te berekenen aan de student. Andere instellingen, waaronder de universiteit van Amsterdam, beweren dat zij het collegegeld bepalen op de kosten van de studie.

Omdat de hoogte van het collegegeld zo erg uiteenloopt, gaat de Stichting Collectieve Actie Universiteiten acht universiteiten dagvaarden. De stichting vindt de tarieven veel te hoog en niet in verhouding met de werkelijke kosten van een opleiding. Daarom wordt er geëist dat de universiteiten duidelijk maken hoe zij het collegegeld berekenen.