Het schrijven van een scriptie is iets waar veel studenten tegenaan hikken. Hierdoor zien sommige studenten het kopen van een scriptie op internet als enige uitweg.

Volgens het Algemeen Dagblad is er een levendige handel in scripties op het internet ontstaan. Studenten die in tijd- of geldnood zitten hopen door het kopen van een scriptie sneller af te studeren. Hiervoor schakelen zij de hulp in van geoefende schrijvers.

Kosten van scriptie

Zo worden er op Markplaats en op tientallen gespecialiseerde websites scripties aangeboden. Volgens de krant rekent een scriptieschrijver zo’n €12,50 per uur en komt een gehele scriptie neer op €650. Voor sommige studies zoals SPD Bedrijfsadministratie kan dit bedrag zelfs oplopen tot €2.000.

Studenten die ervoor kiezen om een scriptie te kopen hebben hiervoor zo hun eigen reden. Zo wordt de langstudeerboete, slechte taalvaardigheid, fulltime baan, weinig begeleiding vanuit school en hoge eisen van de opleiding vaak als oorzaak aangegeven.

Hoeveel studenten er jaarlijks een scriptie kopen is niet bekend. Wel heeft de Vereniging van Universiteiten laten weten dat zij fraude niet toestaan en dat studenten die hierop betrapt worden het risico lopen om van de universiteit gestuurd te worden.

Scriptie kopen?

Uit ervaring weet ik dat het schrijven een scriptie niet het aller leukste onderdeel is van een studie. Het vraagt veel tijd en inspanning, maar als het eenmaal af is geeft het ook veel voldoening. Hoewel ik kan voorstellen dat de verleiding erg groot is om een scriptie te kopen, vind ik het gevaar om gepakt te worden voor fraude en daardoor je diploma mis te lopen te groot. Zou jij er wel voor kiezen om een scriptie op internet te kopen?