De Bamboo Pen & Touch Special Edition Small van Wacom is een pen tablet die je kunt gebruiken in plaats van een muis en een toetsenbord. Ik mocht deze pen tablet uitproberen.

Installeren

Je sluit de Bamboo Pen & Touch op je computer aan met een USB kabeltje, daarna moet je de software installeren. Dit duurt vrij lang en bij mij was het ook zo dat hij na de eerste keer installeren het pennetje niet herkende, nadat ik het programma opnieuw installeerde deed hij het gelukkig wel.

Uiterlijk

De Bamboo Pen & Touch is een plat apparaatje waarvan je geen last zult hebben op je bureau vanwege de aflopende zijkanten. Ik vind de zilverkleurige tablet met om het touch gedeelte een zwart randje en knoppen mooi vormgegeven. Ik erger me alleen aan het uitstekende rode labeltje van Wacom. De pen ziet er verder ook prima uit en ligt fijn in de hand, er zit een knopje aan de zijkant voor rechtsklikken. De achterkant van de pen kun je als gum gebruiken in teken- en tekstprogramma’s.

Gebruik

Je kunt de pen gebruiken in plaats van je muis, en daarbij kun je gewoon met je hand op het tablet leunen zonder dat dit effect heeft op je aanwijzer. De tablet is erg gevoelig voor de pen, als hij er ongeveer een centimeter boven zweeft, ziet hij hem al. Je kunt ook gewoon je vingers gebruiken, je kunt met twee vingers door bepaalde bewegingen te maken zoomen, roteren en dergelijke.

Voor gewoon dagelijks gebruik vind ik de pen persoonlijk niet zo handig, dit omdat het lastig is om met je aanwijzer helemaal boven- of onderin je scherm te komen. Daarnaast selecteer en sleep ik per ongeluk met dingen terwijl dat niet de bedoeling is. Alles gaat een stuk langzamer dan normaal, maar dit komt natuurlijk ook deels omdat ik het niet gewend ben. Voor tekenen is het echt een geweldig ding.

Je toetsenbord heb je in principe ook niet nodig, je kunt gewoon schrijven met de pen via een Bamboo Scribe en dat zet jouw handgeschreven tekst om naar computerletters. Hij herkent de letters best wel goed, zelfs aan elkaar geschreven woorden kan hij omzetten. Voor lange stukken tekst is het niet erg handig omdat het lastig is om achteraf dingen te corrigeren in verband met spaties.

Applicaties

Je krijgt bij de Bamboo Pen & Touch tablet ook een paar applicaties op de Bamboo Dock, waaronder een soort van Google Earth die Landmarker heet, Mona Lisa om foto’s te veranderen, Doodler om te tekenen en krabbelen, Free The Bird is een spelletje en een Leerprogramma met de uitleg van de pen tablet. Vooral de Doodler is erg leuk, hierbij kun je verschillende pennen, potloden en stiften kiezen. Het potlood lijkt net echt.

Voordelen

 • strak design
 • neemt weinig plaats in
 • geen muis of toetsenbord nodig
 • leuke applicaties
 • pen ligt goed in de hand
 • gevoelig tablet

Nadelen

 • je werkt langzamer
 • niet handig voor dagelijks computergebruik
 • labeltje aan tablet
 • ongewenst slepen en selecteren
 • teksten corrigeren is lastig

Technische Specificaties

 • 24,8 x 17,5 cm. bij 8,5 mm.
 • Drukgevoelige pen
 • 2 jaar garantie
 • Prijs rond de 99 euro