Ben jij gek op honden, katten en paarden en vind je het ook leuk om voor dieren te zorgen? Misschien is dan de universitaire opleiding Diergeneeskunde iets voor jou. Deze opleiding leidt je op tot dierenarts.

Als dierenarts behandel je zieke en gewonde dieren, of help je ziektes voorkomen. Het is belangrijk dat je goed met dieren kunt omgaan, maar ook met mensen. Je zult namelijk ook moeten luisteren naar de eigenaar van het dier en soms slecht nieuws over de toestand van het dier moeten overbrengen.

De opleiding

De wetenschappelijke opleiding Diergeneeskunde duurt in totaal zes jaar, onderverdeeld in een bachelor en een master. De studie is in Nederland alleen te volgen op Universiteit Utrecht. Op de opleiding wordt aandacht besteed aan theorie, bijvoorbeeld het leren van infectieziekten. Ook je sociale vaardigheden komen aan de orde die van pas kunnen komen als je de eigenaar moet overtuigen van de juiste behandelmethode.

Tijdens de bachelor krijg je veel algemene informatie. Je krijgt bijvoorbeeld les over de structuur van het dierlijk lichaam. Je kunt je alvast oriënteren op je masterkeuze tijdens de minor, oftewel profileringsruimte. Dit kan je doen binnen de faculteit, maar ook bij andere studierichtingen. Denk aan ethiek bij faculteit Geesteswetenschappen of juridische vakken bij faculteit Recht. Het is ook mogelijk om naar een andere universiteit te gaan.

Als de bachelor met goede resultaten afgesloten is, heb je toegang tot de masteropleiding Diergeneeskunde. Je zult dan een keuze moeten maken tussen drie afstudeerrichtingen:

• Geneeskunde van gezelschapdieren

• Gezondheidszorg landbouwhuisdieren en veterinaire volksgezondheid

• Gezondheidszorg paard

In het vijfde en zesde jaar ga je co-schappen volgen. Dit is een soort stage. Alles wat je geleerd hebt ga je dan in de praktijk uitvoeren.

Na de opleiding

Als je de master hebt afgerond kan je gaan werken als dierenarts in de sector waarin jij bent afgestudeerd. Vergeet niet dat je nooit uitgeleerd bent. Je zult nog veel scholing moeten volgen om goed op de hoogte te blijven van alle nieuwe medicijnen en behandelingen.