Het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) is een opleiding voor meiden met echte interesse voor mode en trends. Bij de afstudeerrichting Fashion & Design aan het AMFI verbeter je jouw creatieve vaardigheiden die nodig zijn in de modebranche.

Naast de afstudeerrichting Fashion & Branding en Fashion & Management heeft het AMFI nog een derde afstudeerrichting, namelijk Fashion & Design . Bij de afstudeerrichting Fashion & Design leer je meer over materiaaltechnieken die nodig zijn bij het ontwerpen van mode, maar ook de kleur en vorm van een kledingstuk zijn belangrijk.

De opleiding

Jaar 1
Het eerste half jaar van de opleiding draait het om de basis van de mode. Samen met andere eerstejaars van alle afstudeerrichtingen ga je een prototype, een inspiratieboek en een stijlboek maken. De achtergrond van de mode met bijbehorende technieken leer je door lezingen en colleges.

Je gaat verder in jouw eigen studierichting in het tweede half jaar. Bij Fashion & Design ga je met verschillende materialen mode ontwerpen met speciale technische behandelingen. Je gaat werken aan een ontwerpboek en conceptboek en je maakt een mode-item dat geïnspireerd is op de geschiedenis.

Jaar 2
Daarna ga je verder in het tweede jaar met het maken van een jeanscollectie en het organiseren van een modeshow waar je jouw eigen kenmerken aan toevoegt. Je maakt een collectieboek en je gaat verschillende merken onderzoeken.

Jaar 3 & 4
Na het tweede jaar is het tijd voor specialisatie, dit doe je door op stage te gaan en een minor te kiezen in een zelfgekozen volgorde. De stage duurt 20 werken, je werkt dan fulltime bij een bedrijf in de modebranche. In je laatste semester van de opleiding kies je een afstudeerproject, bijvoorbeeld door een catwalkcollectie te maken.

Na de opleiding

Werken
Als je klaar bent met je opleiding, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld te gaan werken als Fashion Forecaster, dan ben jij degene die de toekomstige trends bepaald. Als je verder wilt gaan met ontwerpen, kan dat voor een bedrijf als Designer for the Industry, maar je kunt ook jouw eigen modemerk gaan opstarten als Independent Designer.

Doorstuderen
Als je nog niet uitgeleerd bent, kun je ook kiezen om een masteropleiding te gaan volgen. Zo kun je naar het Fashion Institute in Arnhem gaan, maar je kunt ook in het buitenland gaan studeren bij de Institut Français de la Mode in Parijs of de Domus Academy in Milaan.