Met de zomer opkomst is het tijd om te stoppen met roken. Natuurlijk is dit lastig, maar als je iets echt graag wilt zal het uiteindelijk ook lukken. En met de hulp van deze tips om te stoppen met roken moet dat nog sneller gaan!

Samen
Samen stoppen is een stuk makkelijker dan alleen, dus zoek een vriend of vriendin waarmee je samen kunt stoppen. Niet alleen de mensen in je omgeving kunnen je helpen met het stoppen met roken, zo kan de huisarts je ook tips geven of kun je ervaringen en tips lezen van mensen die gestopt zijn of ook willen stoppen.

Voordelen
Zet alle voordelen van het stoppen met roken op een rijtje. Zo kun je daar bijvoorbeeld op schrijven dat je geld overhoudt, je er aantrekkelijker uit gaat zien, je gezondheid verbetert en daarnaast is het ook fijner voor je niet-rokende omgeving.

Ochtendritme
Blijf ’s ochtends net iets langer in je bed liggen, zodat je helemaal geen tijd hebt om nog even snel een sigaretje te roken.

Ontloop
Wanneer je met vriendinnen gaat stappen, blijf dan uit de buurt van cafés of andere plaatsen waar gerookt mag worden. Als je een feestje hebt, ga dan niet bij de rokers buiten staan maar blijf binnen. Zo kom je ook minder snel in de verleiding.

Anderen
Als iemand anders vraagt of je er bezwaar tegen hebt dat hij een sigaret bij jou in de buurt opsteekt, zeg dan eerlijk dat je dat liever niet hebt. Mochten er rokers op bezoek komen, vraag dan of ze buiten willen roken. Dan blijft het fris in huis en hoef jij niet te vechten tegen de dwang ook een sigaret op te steken.

Alternatief
Als je graag iets in je handen wilt hebben, kun je daar nu een pen of je mobiel voor gebruiken. Mocht je een sigaret op willen steken, kies dan nu voor een dropje, pepermuntje, zuurtje of desnoods een wortel of iets in die richting.

Afleiding
Zoek zoveel mogelijk afleiding, helemaal op de momenten dat je het extra moeilijk hebt. Ga tekenen, schrijven of bijvoorbeeld opruimen. Daarnaast kun je op een moeilijk moment ook je stopmaatje bellen, een film kijken of wandelen.

Oppeppen
Pep jezelf op door positief te blijven en jezelf af en toe een beloning te geven. Zeg tegen jezelf dat het geweldig is dat je al zo lang zonder een sigaret kan en beloon je zelf met bijvoorbeeld een nieuw shirtje, een dagje weg of iets anders wat je al heel lang wilde.

Succes en bedenk je dat je absoluut niet de enige bent die moeite heeft met stoppen met roken!