Het is niet de eerste keer dat Hogeschool Inholland negatief in het nieuws komt, maar deze keer is het nieuws wel heel slecht. Vier opleidingen van Hogeschool Inholland blijken namelijk niet hbo-waardig te zijn.

Er werden vijf opleidingen van Inholland onderzocht en daaruit bleek dat vier van deze opleidingen onder hbo-niveau zijn. Maar liefst 39 procent van de studenten kreeg een diploma terwijl ze hier geen recht op hadden. Zo hebben studenten een voldoende gekregen voor hun scriptie, terwijl ze hier een onvoldoende voor hadden moeten krijgen. Dit blijkt uit een rapport van de Nederlandse Vereniging voor Accreditatie Onderzoek (NVAO). De NVAO maakte het rapport in opdracht van de Onderwijsinspectie.

De vier opleidingen die de inspectie zeer zwak noemt zijn Media en Entertainmentmanagement in Haarlem, Bedrijfseconomie in Haarlem, Vrijetijdsmanagement in Diemen en ook Commerciële economie in Diemen. Het is erg dat het tegenwoordig nog kan gebeuren dat je onterecht je diploma krijgt. Ik kan me voorstellen dat studenten die een diploma op zak hebben die zij eigenlijk onterecht hebben gekregen, erg teleurgesteld zijn.

De Onderwijsinspectie ziet aanleiding om de accreditatie van twee van de vier opleidingen van Inholland in te trekken. Het zou dus kunnen dat in de toekomst deze opleidingen nog wel gevolgd kunnen worden aan Inholland, maar geen hbo-niveau bevatten. De vier opleidingen van Inholland die onder de maat zijn, krijgen allemaal een boete.