De 19–jarige Eva volgt de hbo-opleiding Forensisch onderzoek aan de Hoge school van Amsterdam. Eva is tweedejaarsstudente aan de opleiding waar je niet vaak iets over hoort. Ik interviewde Eva over haar bijzondere opleiding.

Wat is forensisch onderzoek precies?
“Forensisch onderzoek houdt in dat aan de hand van sporenonderzoek een eventueel misdrijf kan worden opgelost. Zodra er een misdrijf is gepleegd, worden er sporen gevonden en veilig gesteld. Deze sporen worden verder onderzocht op een laboratorium. Er zijn allerlei banen die je kunt doen met deze opleiding, bijvoorbeeld bij de technische recherche (politie), bij de brandweer, een advocatenbureau, de douane en in een lab.”

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding?
“Je kunt via een mbo-opleiding doorstromen naar de hbo-opleiding Forensisch onderzoek. Voorwaarde is wel dat je het vak biologie, scheikunde en natuurkunde moet hebben gehaald. Omdat het een hbo-opleiding is kun je natuurlijk ook doorstromen vanaf de havo of het vwo. Dan moet je wel een natuur en gezondheid profiel of een natuur en techniek profiel hebben.

Kan iedereen deze studie volgen?
“Het is een lotingstudie, dus aan de hand van je cijfers wordt je ingeloot. Ze nemen een percentage uit elke groep. Ik zelf zat in de laagste groep, groep E. Dus je hoeft je geen zorgen te maken als je cijfers niet heel hoog zijn. Ieder jaar melden ongeveer 350 mensen zich aan bij de opleiding, waarvan er maar 75 worden toegelaten.”

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
“Ik wilde eerst piloot worden, maar ik vond mezelf daar toch nog wat te jong voor. Ik had geen idee wat ik anders wilde gaan doen en ben daarom opendagen gaan bezoeken. De opleiding Forensisch Onderzoek beviel me wel. Wat mee speelt is dat je later een baan hebt waar veel praktijk in zit, dat wilde ik sowieso graag. Omdat er zo weinig mensen aangenomen worden per jaar, had ik me voor de zekerheid ook ingeschreven voor de opleiding Medisch Laboratoriumonderzoek.”

Omdat je best een technische opleiding volgt, kan ik me voorstellen dat er veel jongens op school zitten. Is dat zo?
“Nee dit is totaal niet het geval. We werken op school vaak in teams van 4, er zit dan vaak maar 1 jongen in het team tussen 3 meiden. Bovendien zijn er al aardig wat mensen afgevallen. Wij zijn nu, in het tweede jaar, met nog maar 50 mensen over. De 25 studenten die al zijn afgevallen, zijn gestopt omdat ze te weinig studiepunten hadden of omdat ze het niet leuk vonden.”

Welke vakken krijg je voornamelijk?
“We krijgen Biologie, Natuurkunde, Chemie en Forensische vakken. Bij Biologie moet je denken aan DNA samen met recht en bij Natuurkunde hebben wij les gehad in kogelbanen. Onderdelen van Chemie zijn toxicologie, brand, verf en textiel. Bij het Forensische deel leren we hoe je een plaats delict moet betreden. Ook hebben we elke periode 2 theorievakken, 4 uur praktijk per week en 4 uur project per week.”

Wanneer moet je stage lopen?
“In het derde jaar hebben we een fulltime stage van 20 weken en in het vierdejaar een afstudeerstage. De meeste mensen uit mijn klas willen stage lopen bij de politie, dus het plaats delict op. Er zijn erg weinig stageplaatsen beschikbaar, 14 van de 50 derdejaarsstudenten hebben geen stage kunnen krijgen. Zo lopen zij dus studievertraging op.”

Wat zijn de leukste dingen aan je opleiding?
“Soms richten ze een lokaal in als plaats delict. Wij gaan dan fotograferen en aantekeningen maken, ook krijgen we de resultaten van het sporenonderzoek. Zo ga je dan in een team een nep zaak proberen op te lossen. Ook hebben we het aan het begin van het jaar over kogelbanen gehad, hiervoor zijn we naar een schietbaan geweest en hebben we met verschillende pistolen mogen schieten. Dat was echt superleuk en spannend. Volgende week gaan we naar het AMC om een lijk in het echt te zien.”