Stijldansen, het klinkt erg oubollig. Dat deden onze ouders toch vroeger? Toch kreeg je stiekem wel zin om ook te dansen na het zien van Dancing With The Stars. Lees verder om erachter te komen wat stijldansen nou precies is en waar je het doet.

Wat is stijldansen?

Stijldansen houdt in dat en man en vrouw als danspaar bewegen op muziek. Voor elke dans is een techniek geschreven en elke dans heeft speciale muziek.

Er zijn twee soorten stijldansen:

  • Ballroomdansen (o.a. Engelse Wals, Quickstep, Tango, Weense Wals en Slowfox)
  • Latijns-Amerikaanse dansen(o.a. Cha cha, Jive, Samba, Paso Doble en de Rumba)

Moet je danservaring hebben?

Je hebt geen danservaring nodig om te kunnen stijldansen. Alles wordt heel rustig uitgelegd. Als je start met stijldansen begin je bij brons, hier krijg je alle basis te leren. Daarna ga je naar zilver(ster), goud(ster), topklasse 1, 2, 3 enzovoort. Zilverster en goudster zijn afhankelijk van het aanbod op de dansschool. Je begint dus gewoon vanaf het begin met allemaal mensen die ook nog nooit gedanst hebben.

Ik wil wel dansen maar ik ben single

Je hoeft geen verkering te hebben met je danspartner. Sterker nog, uit eigen ervaring weet ik dat het makkelijker is om bevriend te zijn met je danspartner. Als het niet goed gaat kan je wel eens boos worden op je danspartner, of hij op jou. Het is wel belangrijk dat je op je gemak voelt bij je partner. Je staat heel dicht tegen elkaar aan en je danst soms erg intens. De eerste paar keren zal dit onwennig aanvoelen maar dit verdwijnt vanzelf. En, er zit genoeg stof tussen jullie dus zwanger zal je er niet van worden!

Waar kan ik dansen?

Wil je weten waar je in de buurt kunt dansen? Klik dan hier en kijk op het kaartje voor dansscholen met een dancemasterkwalificatie. De dansleraar is dan rijksgediplomeerd. Dit is het enige keurmerk in Nederland voor dansleraren. Zo weet je tenminste zeker dat je het stijldansen goed aanleert.