Bij één jaar studievertraging loopt je recht op de studenten ov-jaarkaart geen gevaar. Maar doe je twee jaar langer over je studie, dan moet je zelf voor de reiskosten opdraaien.

Vanaf eind augustus 2012 gaat de nieuwe regeling voor de ov-jaarkaart in. Je moet dan zelf de reiskosten die je maakt betalen, dan kun je dus niet meer gratis door het land reizen. Dit heeft het kabinet vandaag besloten.

De verkorting van het recht op de studenten ov-jaarkaart is niet het enige waarop bezuinigd moet worden. Studenten die een masteropleiding gaan volgen krijgen vanaf volgend jaar geen basisbeurs meer, maar kunnen gebruik maken van een sociaal leenstelsel. Deze goedkope manier om te lenen moet ervoor zorgen dat studeren weer op de eerste plaats komt te staan, studenten moeten dus echt hun best doen voor hun studie.

Het enige voordeel van de nieuwe regeling is dat je er langer over mag doen om je studieschuld terug te betalen, vind ik. Voorheen was dit altijd 15 jaar, nu mag je er 20 jaar over doen. Zelf vind ik het vooral jammer dat je na vier jaar prestatiebeurs, geen recht meer hebt op een studenten ov-jaarkaart. Je krijgt dan al geen studiefinanciering meer en nu dus ook geen gratis vervoer meer. Wat vinden jullie van de nieuwe regels?