Veel mensen houden van lekker eten, goede wijnen en vooral genieten. Ellert de Regt heeft besloten om hier zijn beroep van te maken, want hij studeert aan de Hoge Hotelschool in Apeldoorn. Ik interviewde hem over zijn opleiding.


Wie ben je?
“Ik ben Ellert de Regt, ik ben 21 jaar en sinds kort woonachtig in Apeldoorn, daarvoor woonde ik bij mijn ouders in Bodegraven. Nadat ik iets langer over mijn VWO heb gedaan, ben ik Hoger Hotelonderwijs gaan volgen op de Saxion Hogeschool te Apeldoorn.”

Wat is het Hoger Hotelonderwijs?
“Op het Hoger Hotelonderwijs word je uiteindelijk een persoon die kan managen op een gastvrije wijze, die communicatief vrij sterk is, met een passie voor de gastvrijheid. Binnen onze vier muren noemen wij zo’n iemand een Hotello.”

Waarom heb je dan niet voor een managementopleiding gekozen?
“Ik heb een hele sterke passie voor eten en drinken. Wij leren inderdaad ondernemen en managen, maar dan op een gastvrije manier. We zijn meer bezig met de wensen en behoeften van de klant, cliënt, gast of consument dan bij een managementopleiding en we leren redeneren vanuit een economisch verantwoorde manier.”

Welke onderdelen komen aan de orde tijdens de studie?
“Nu krijg ik het vak Hospitality Economics, dat gaat voornamelijk over balansen en ondernemersplannen voor deze branche. Ook krijg ik Food & Beverage management, een vak dat ingaat op de warenkennis, drankenkennis en regels over kwaliteitsnormen van voedsel en drank. Mijn taalkundige vaardigheden verbeter ik bij Engels en Spaans. Een van de grotere modules binnen de opleiding is Events, hier leren we puur activiteiten organiseren.

Ook krijgen we meerdere cursussen. Zo krijgen we een beginnerscursus voor wijnen van Stichting Wijnexamens Nederland. We krijgen ook brevetten zoals voor sociale hygiëne en zelfstandig ondernemen.”

Waarom heb je gekozen voor de Hoge Hotelschool Apeldoorn?
“Omdat ik te lang over mijn VWO had gedaan wilde ik echt gaan studeren. De Hoge Hotelschool in Apeldoorn is het dichtste bij mijn ouderlijk huis in Bodegraven en ik hoefde hier niet intern, wat bij de andere hotelscholen wel het geval is. Als ik intern zou gaan moest ik op een campus wonen en dan kon ik niet makkelijk naar mijn oude werk. Ik werkte toen bij een eet- en bierlokaal in Bodegraven als eerste medewerker bediening.”

Wat is zijn de plus- en minputen van jouw opleiding?
“Ik zit op een kleine school waardoor de docenten makkelijk te bereiken zijn, dat vind ik erg prettig. We krijgen les op een informele manier met als doel een professionele manager met informaliteit te worden.

Wat ik minder leuk vind, zijn de regels, die staan heel vaak in overlapping met elkaar met als gevolg dat sommige modules een zooitje worden. Ook wordt er weinig gedaan aan netwerken en echte studentenactiviteiten, zoals een studievereniging. Daarom ben ik samen met een paar studiegenoten een studievereniging aan het opstarten.”

Hoe gaat de studievereniging vorm krijgen?
“Onze studievereniging Promaître heeft als doel een toegevoegde waarde te zijn voor de kennis van de Hotello’s in spé, de netwerkkwaliteiten van de studenten en vooral om een plezierige studententijd te geven. We gaan verschillende proeverijen, borrels, workshops en lezingen organiseren zodat de Hoge Hotelschool studenten meer buitenschools contact krijgen en meer bezig zijn met de gastvrijheidsbeleving.”

Waarom bestond er nog geen studievereniging?
“Een aantal keren eerder zijn er pogingen geweest om een studievereniging op te starten, maar elke keer strandde dit omdat het zo’n stagegerichte studie is. Mensen zitten vaak in het buitenland en dan moet er wel overlapping zijn. Toen is er geen rekening gehouden met de overlap, maar daar gaan wij verandering in brengen.”

Hoe zit het met de stages op het Hotelonderwijs?
“In het eerste jaar krijg je werkveldoriëntatie. Dat is een korte stage van 14 dagen, een soort snuffelstage. In het tweede jaar ga je op stage in het buitenland en in het vierde jaar mag je de keuze maken tussen het schrijven van een thesis en op stage gaan.”

Hoe kom je aan je inkomsten als Hotello in spé?
“Bij sommige stages krijg je een stagevergoeding, maar niet bij allemaal. Daarnaast werk ik zo’n 20 tot 30 uur in de week als medewerker bediening bij Hotel Gastronomique De Echoput in Hoog Soeren, een dorpje naast Apeldoorn.

Dit is nog wel te combineren met mijn studie, want ik ga 3 á 4 dagen in de week naar school, maar dat is meestal ’s ochtends. Dat komt mooi uit, want dan kan ik doordeweeks 2 dagen werken en dan werk ik nog op vrijdag en zaterdag.”

Wat zijn de mogelijkheden als je klaar bent met je studie?
“Je kunt ervoor kiezen om verder te studeren, maar dat is op dit moment vrij ingewikkeld door de bezuinigingen in de politiek. Als je toch een master wilt doen, kan je denken aan Hospitality Management.

Van de mensen die gaan werken, beland maar 30 procent in de gastvrijheidbranche of evenementenorganisatie. Veel mensen belanden dan op een adviseursfunctie of gaan op kantoor werken voor een groot hotel. Het echt op de vloer staan is voor veel hotello’s na 15 tot 20 jaar afgelopen.

In de gastvrijheidbranche is heel veel werkgelegenheid, maar toch gaat die andere 70 procent werken in de financiële wereld of in andere takken van het bedrijfsleven want die betalen meestal beter. Er is tegenwoordig een sterke vraag naar mensen met die gastvrije instelling, die puur bezig kunnen zijn voor de opdrachtgever.”

Wat zijn jouw toekomstplannen?
“Ik heb altijd gedacht dat ik Food & Beverage manager wilde worden, leidinggevende van de bediening of van de keuken. Nu begin ik een beetje te twijfelen want ik ontdek steeds meer mogelijkheden.

Ik kan verder gaan studeren of de sommelieropleiding gaan volgen, dan kan ik in een hoog segment wijnen gaan verkopen. Ik vind het bankwezen ook erg interessant, maar werken bij een reisbureau of in de evenementenorganisatie is ook een optie. Kortom, het is allemaal leuk.”