Toneel is voor veel mensen een creatieve manier om zichzelf te uiten. Zo ook voor Afke, die al zes jaar helpt bij het Zwammerdams Amateur Toneel. Ik sprak haar over haar werkzaamheden en wat ze er het allerleukst aan vindt.

Wat doe je precies?
Eigenlijk ben ik een beetje het manusje van alles. Ik regisseer de jeugdgroep van ZAT, help bij het uitzoeken van de kleding, doe de aankleding van het toneel. Maar daarnaast kies ik ook ieder jaar een nieuwe musical uit, waarvan ik liedjes uit zoek en daar een verhaallijn op baseer.

Hoe ben je zelf ooit bij toneel terecht gekomen?
Ik had ooit eens aangegeven dat het me heel leuk leek en toen werd ik gevraagd om een stuk mee te spelen. Dat is alweer twaalf jaar geleden en ik ben nog steeds blijven hangen.

Wat vind je er het leukst aan?
Het leukst aan het spelen vind ik dat je in de huid van een ander kunt kruipen. Daarnaast vind ik de gezelligheid tijdens de toneelavonden ook heel leuk. Naast dat soort dingen vind ik het ook erg leuk om het publiek een leuke avond te bezorgen.

Ervoor zorgen dat het toneelstuk iets leuks wordt en met de jeugd werken vind ik ook erg leuk. Het werken met de jeugd vind ik het leukst omdat ze open en verfrissend zijn. Ze zullen niet snel mopperen, zijn heel flexibel, spontaan en hebben veel humor.

Wat vind je minder leuk?
Dat sommige mensen er zo gemakkelijk mee omgaan, bijvoorbeeld met andermans spullen of het leren van teksten. Af en toe mis ik dat beetje waardering en vind ik het erg jammer dat niet iedereen er voor de volle honderd procent voor gaat. Daarnaast vind ik het af en toe ook lastig om aan te geven hoe ik het graag zou willen.

Ga je zelf ook vaak naar het theater?
Ik ga zelf voornamelijk naar musicals of bij gastoptredens kijken. Dan let ik op allerlei dingen, zoals het decor, de kleding, de gezichten, de verlichting, alles eigenlijk. Ik probeer inspiratie op te doen en er achter te komen wat er allemaal mogelijk is.

Wat voor rol zou je zelf nog wel eens willen spelen?
Een bekakte dame of juist een heel plat Amsterdams typetje. In ieder geval iets wat helemaal het tegenovergestelde van mezelf is.

Als je zelf een stuk zou schrijven, wat voor stuk zou het dan worden?
Het zou sowieso geen huiskamerstuk worden, een vakantie of een camping lijkt me erg leuk. Er komen dan veel mensen met een flink accent, zoals boers of plat Amsterdams. Maar het moet wel een stuk worden waar je flink mee uit kan pakken, met de accenten maar ook met de kleding en het decor.

Denk je dat je hier nog lang mee door zult gaan?
Dat weet ik nog niet zo goed, ik wil een beetje gaan minderen maar ik denk niet dat ik helemaal zal stoppen. Ik vind het erg lastig om het allemaal los te laten zolang er niemand is die het over kan nemen. Maar ik zou dan graag in de achterhoede aan de gang blijven en met meerdere mensen werken die net zo veel initiatief nemen.