Vandaag trokken duizenden studenten vanuit heel Nederland naar Den Haag om te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op het hoger onderwijs.

Zo’n 11.000 studenten kwamen vandaag rond 13.00 uur bijeen op het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs. De studenten voerden actie omdat de overheid studenten die langer dan 6 jaar over hun studie doen, wilt bestraffen met een geldboete van €3000 per jaar dat zij langer studeren.

Tijdens het protesteren droegen de studenten spandoeken en boorden met daarop teksten als ‘Vanaf nu betaal ik helemaal nergens meer voor’ en ‘Snij in educatie, verkracht een generatie.’ Naast deze veelzeggende woorden had ook 1 van de demonstranten een stok met daarop een kale kip bij zich.

Naast studenten lieten ook universiteiten en de professoren van zich horen. Zo’n 1.000 hoogleraren, gehuld in hun toga protesteerden vandaag namelijk met de studenten mee.

Al met al is het studentenprotest in Den Haag rustig verlopen. Allen toen staatssecretaris Halbe Zijlstra het podium op het Malieveld betrad werd er door de studenten boe-geroepen en vuurwerk afgestoken.

Na de demonstratie zijn er geen grote rellen uitgebroken. Wel veroorzaakte een aantal actievoerende studenten voor onrust rondom Den Haag Centraal en bij het ministerie van Onderwijs.