Uit de gegevens van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat steeds meer studenten een lening nodig hebben om hun studie te kunnen betalen. Wat eerst nog een gift was, wordt door de aangescherpte regels rondom de studiefinanciering en studieduur nu een lening.

De studiekosten worden steeds hoger, maar dat zien we niet terug in de studiefinanciering. Daarnaast worden ook de regeltjes rondom de studiefinanciering en studieduur steeds meer aangescherpt, waardoor de meeste studenten een lening moeten nemen.

Wie binnen vijf jaar zijn studie niet heeft afgerond, krijgt zijn prestatiebeurs niet als gift maar als lening die hij of zij dus nog moet afbetalen. Ergens vind ik het wel grappig dat de politiek hier zo mee bezig is, helemaal als je nagaat dat zij hun studie ook niet bepaald binnen de tijd gehaald hebben.

Zo heeft Mark Rutte, Minister-president, 8 jaar gedaan over een studie van 4 jaar en deed Maxime Verhagen, Viceminister-president, 11 jaar over zijn studie. Daarnaast deed Hans Hillen, Minister van Defensie, 7 jaar over zijn studie en heeft Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, niet eens een hogere studie afgerond.

Omdat zij indertijd teveel geld gekost hebben, kunnen wij daar nu voor opdraaien. Wat een eerlijkheid!