Een goede sollicitatiebrief schrijven is moeilijker dan je denkt. Het is eigenlijk de eerste indruk die je misschien wel toekomstige werkgever van je krijgt en die kun je niet meer uit wissen. Daarom heb ik een aantal tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief voor jullie op een rijtje gezet.

Inhoud
Zet bovenaan de brief voor welke functie je solliciteert, zodat dit meteen voor iedereen duidelijk is. Zorg ervoor dat je de sollicitatiebrief aan de juiste persoon richt.

De openingszin van je sollicitatiebrief is erg belangrijk. Zorg ervoor dat het een pakkende zin is, want eigenlijk is dat de allereerste indruk. Wanneer je een interessante sollicitatiebrief hebt, wordt je eerder uitgenodigd voor een gesprek.

Vertel waarom jij vindt dat je geschikt bent voor de openstaande vacature. Wees zelfverzekerd, maar overdrijf dit niet. Hou het simpel, voor bijna ieder lastig woord is ook een eenvoudiger woord te verzinnen.

Maak je sollicitatiebrief op de computer en zorg ervoor dat er geen fouten in de tekst staan. Gebruik een duidelijk lettertype zodat het voor iedereen leesbaar is. Een handgeschreven brief is ouderwets en wordt vaak niet meer in behandeling genomen.

Lengte
Houd de brief kort maar krachtig, ongeveer 1 A-viertje is prima. Wanneer een brief veel te lang is, zal deze minder snel gelezen worden.

CV
Voeg altijd een CV bij je sollicitatiebrief. Hierin staan je persoonlijke gegevens, opleidingen, cursussen, werkervaring en referenties. Zorg er voor dat je CV ook netjes op de computer gemaakt is en dat er geen fouten inzitten. Hou je CV overzichtelijk en maak hem niet te lang, twee kantjes is genoeg.