Kun jij goed zorgvuldig werken en veel dingen tegelijk doen? Lijkt het je leuk om met mensen te werken en voorlichting te geven? Dan is de opleiding tot doktersassistent misschien wel iets voor jou.

Als doktersassistente heb je veel contact met de patiënten. Je ontvangt ze, stelt ze gerust en geeft voorlichting. Daarnaast heb je ook nog een aantal administratieve taken, zoals het verwerken van medische gegevens. Natuurlijk assisteer je ook de dokter, dit doe je bijvoorbeeld door dingen klaar te leggen of tijdens een onderzoek aan te geven.

De opleiding
De opleiding tot doktersassistent is een driejarige MBO opleiding. Het is mogelijk de opleiding op twee manieren te volgen, namelijk BBL (werken en leren) en BOL (leren). Maar wanneer je voor BOL kiest, zul je ook praktijkervaring op moeten doen.

Tijdens de opleiding leer je o.a. hoe je iemands bloeddruk moet meten, hechtingen moet verwijderen en hoe je bloed afneemt. Daarnaast leer je hoe je patiënten te woord staat en hoe je hen het beste advies kunt geven. Je leert ook meer over beheer, management en administratie.

Na je opleiding
Wanneer je geslaagd bent voor de opleiding, heb je redelijk veel keus. Zo kun je als doktersassistente aan het werk in een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, huisartsenpost, specialistenpraktijk, polikliniek of bij een geneeskundige dienst. Bovendien kun je bij sommige praktijken uitgroeien tot hoofd doktersassistente of doktersassistente plus. Dan heb je meer managementtaken. Af en toe mag je als doktersassistente meehelpen met kleine chirurgische ingrepen. Daarnaast kun je ook aan het werk bij bijvoorbeeld de trombosedienst.