Wil jij graag de volgende Donatella Versace of Karl Lagerfeld worden? En heb je een passie voor het ontwerpen van kleding? Dan is de opleiding tot modeontwerper zeker een geschikte match voor jou.

Niet iedereen heeft passie en talent voor het ontwerpen van mode, zo moet je wel een creatief type zijn en een bepaald commercieel inzicht hebben. Want je ontwerp moet vernieuwend, maar zeker ook draagbaar zijn. Het is ook belangrijk dat je je ideeën op papier kunt zetten, in de vorm van schetsen en tekeningen. Met behulp van de opleiding modeontwerper kun je deze vaardigheden perfectioneren.

De opleiding
De opleiding voor modeontwerper is zowel als MBO en HBO studie te volgen, aan meerdere scholen in Nederland. Je wordt er toegelaten met een VMBO, HAVO, VWO of MBO niveau 4 diploma. De duur van de opleiding kan verschillen van 3 tot 4 jaar, waarin je je kunt specialiseren in meerdere richtingen, zoals styling of vormgeving.

Tijdens de opleiding leer je onder andere hoe je schetsen maakt en kleding ontwerpt, naar je eigen ideeën of die van een opdrachtgever. Je leert er ook de juiste materialen en accessoires uit te zoeken voor je creaties.

Naast het creatieve deel van de studie, wordt er tevens aandacht besteed aan de commerciële kant van modeontwerper. Zo zul je leren te ontwerpen voor een bepaalde opdrachtgever, waarbij je jezelf dingen moet afvragen als, is het uiteindelijk wel draagbaar, betaalbaar en passend voor de doelgroep?

Carrièremogelijkheden
Als je de opleiding hebt afgerond en je diploma op zak hebt, kun je vervolgens aan de slag bij verschillende modemerken of kledingbedrijven. Hier ben je onder andere bezig met het bedenken en ontwerpen van kledingcollecties, je houdt de markt en de nieuwste modetrends in de gaten en je zorgt ervoor dat je creaties bij de doelgroep aansluiten.

Je kunt er ook voor kiezen om als stylist te gaan werken bij modeshows of voor tijdschriften. Of je zet een eigen modelabel op, waarin je al je creativiteit kwijt kunt. Wees wel voorbereid op een zware klus, want de mode-industrie is een harde wereld.

Foto via PR Photos