Een eigen webwinkel, wie wil dat nou niet? De 22 jarige Morena van den Wittenboer heeft er één, zij is namelijk de eigenaresse van webwinkel Capricci. Ik interviewde Morena over haar webwinkel.

Je bent eigenaresse van de webwinkel Capricci, wat houdt dat in?
“In het kort is Capricci een webwinkel in sieraden en mode accessoires. Deze ben ik bijna 3,5 jaar geleden begonnen toen ik nog 18 jaar was. Ik wil met Capricci een webwinkel neerzetten waar meiden en vrouwen regelmatig een kijkje komen nemen omdat het vol staat met hebbedingetjes. Ik zoek altijd producten uit die net even anders zijn en die echt bij Capricci passen; met een hoog ‘oeh’ en ‘ah’ gehalte! Als eigenaresse regel ik dus alles van inkoop tot pr.”

Hoe ben je op het idee gekomen Capricci op te zetten en hoe kom je aan de naam?
“Mijn beide ouders zijn ondernemers, dus ergens heeft het altijd al “gekriebeld” om ook iets voor mezelf te doen. Een webwinkel is dan natuurlijk een makkelijke eerste stap. Ik weet niet meer precies hoe het is gegaan, maar ik wilde de webwinkel aan laten sluiten bij mijn eigen interesses en welk meisje vind sieraden nou niet leuk? Dus zodoende is het een webwinkel in sieraden (en later accessoires, gifts etc) geworden. De naam komt uit het Italiaans, letterlijk betekent het koppig of eigenwijs, maar in de spreektaal wordt het ook gebruikt om aan te geven dat je iets heel graag wilt hebben, terwijl je het eigenlijk niet nodig hebt. Bijvoorbeeld als je in de winkel nog een leuke little black dress ziet hangen, terwijl je er al verschillende hebt maar deze moet je ook gewoon hebben dus je koopt het lekker toch. Dat is dan “un tuo capriccio”. Kortom; de webwinkel staat gewoon vol met leuke producten die je gewoon moet hebben!”

Volg je naast je werk een opleiding?
“Ja, naast de webwinkel studeer ik ook nog. Ik ben momenteel bezig met de master studie International Business Law.”

Heeft je opleiding je geholpen met het opzetten van Capricci?
“De rechtenstudie sluit niet direct aan bij het opzetten van een webwinkel, maar toch zijn er zeker dingen uit de studie die erg handig zijn geweest en die ik goed kon gebruiken voor de webwinkel. Ik heb bijvoorbeeld Capricci ook laten registreren als sieraden- en accessoire merk en dan is het toch erg handig dat je wat van merkenrecht af weet.”

Heb je naast Capricci nog een ander baantje of doe je dit fulltime?
“Nou, naast mijn studie en Capricci heb ik nog een tweede bedrijf. Dit bedrijf heb ik samen met mijn vader opgericht en het is eigenlijk een groothandelsfirma; we zijn distributeur van het sieradenmerk Disney Couture en zijn verantwoordelijk voor de verkoop van Mischa Barton en Ri2k handtassen in de Benelux.”

Doe je alles zelf of zijn er meerdere medewerkers?
“Het meeste voor Capricci doe ik zelf maar ik krijg daarbij wel veel hulp van mijn zus die nu veel dingen overneemt omdat ik het ook druk heb met het andere bedrijf. Verder zijn er ook een aantal meiden die bestellingen afhandelen en inpakken, zeker in drukke periodes is dat echt wel nodig!”

Wat is het leukste dat je ooit hebt meegemaakt met je werk?
“Nou, er zijn veel leuke dingen die ik inmiddels mee heb gemaakt door Capricci, moeilijk om te zeggen wat de leukste ervaring is geweest.  Ik denk dat het leukste gedeelte aan het hebben van een webwinkel het inkopen is. Ik ga daarvoor ook regelmatig naar beurzen in het buitenland toe en tja, wie zou er nou niet van shoppen hun baan willen maken?”

Je verkoopt verschillende merken sieraden en accessoires, wat is jouw favoriete merk?
“Oei, dat is een moeilijke.  Qua sieraden is dat denk ik Disney Couture en qua tassen dan toch Mischa Barton. Omdat het beide erg speels is, ik ben niet zo van het motto ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.”

Waar zien we Morena over 3 jaar?
“Over drie jaar ben ik nog steeds druk in de weer met Capricci en is het assortiment nog verder uitgebreid met meer leuke merken (er staan er al een paar op het lijstje…) en is er misschien al een start gemaakt voor een fysieke winkel!”

Heb je nog tips voor andere jonge meiden die graag een webwinkel willen beginnen?
“Een stukje advies; informeer goed wat je allemaal nodig hebt en moet doen als je een webwinkel wilt starten. Het is heel erg leuk, maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan alleen sieraden inkopen. Zo moet je ook rekening houden dat je ook te maken krijgt  met de Belastingdienst en dat je elk kwartaal aangifte moet doen voor je BTW.

Verder zou ik ze ook als advies mee willen geven dat ze het werk niet moeten onderschatten. Natuurlijk, in het begin valt het allemaal wel mee en is het makkelijk te combineren met school, maar als het eenmaal groeit (en dat is natuurlijk wel je doel), dan gaat er heel veel tijd inzitten en zul je sommige dingen misschien wel op moeten geven om verder te komen. Bedenk goed of je dat ervoor over zou hebben, of dat je het alleen leuk lijkt om ‘erbij’ te doen. Een goedlopende webwinkel is wel echt een fulltime baan.”